Въвежда се 10-годишна абсолютна погасителна давност за частни задължения на

...
Въвежда се 10-годишна абсолютна погасителна давност за частни задължения на
Коментари Харесай

Депутатите сложиха край на вечния длъжник - приеха абсолютната 10-годишната давност

Въвежда се 10-годишна безспорна погасителна отминалост за частни отговорности на физически лица, реши дефинитивно Народното събрание с приемането на второ четене на промени в Закона за отговорностите и контракти. Законопроектът беше импортиран от депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти ".

С приключването на десетгодишна отминалост се погасяват парични вземания против физически лица, без значение от спирането й, с изключение на когато задължението е отсрочено или разсрочено, записаха народните представители.

Давността не се ползва за вземания: от комерсиалната активност на еднолични търговци или на физически лица - съдружници в дружество; за непозволено увреждане; за безпричинно обогатяване; за издръжка; за трудово възнаграждение; и за компенсации по Кодекса на труда.

Давността няма да тече и за вземания във връзка приватизационна договорка и във връзка имуществото, реституирано по реда на нормативен акт, допълниха текста депутатите по предложение на Христиан Митев / "Обединени патриоти "/, направено в пленарната зала.

Предвижда се безспорната отминалост да важи и за заварените задължения, освен за новите. За заварените случаи 10-годишната отминалост стартира да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо.

При висящо изпълнително произвеждане отминалостта стартира да тече от първото деяние по осъществяването, а когато такова не е формирано - от деня на влизането в действие на акта, с който е прието вземането, плануват новите текстове, които бяха в допълнение прецизирани в пленарна зала по предложение на Искрен Веселинов / "Обединени патриоти "/.

Промените ще влязат в действие шест месеца след обнародването им, взеха решение дефинитивно депутатите.

Христиан Митев разяснява, че със законопроекта ще се постави завършек на един проблем, който към този момент десетки години тормози българското общество и визира стотици хиляди български жители - приключва се фигурата на така наречен безконечен дебитор. Той означи, че години наред има непрекъснато и рецензии от Европейския парламент по въпроса.



Искрен Веселинов разяснява, че се подсигурява опцията на кредитора с всички начини да си прибере вземания, само че се слага един рационален период от 10 години, в който осъществяването да тече.

От тези 10 години категорично изключваме времето за правосъдни каузи, уточни той. Т.е. като законодател, считаме, че взимаме едно положително и уравновесено решение, което пази и ползите на кредитора, само че и дава вяра на длъжниците, сподели Веселинов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР