Във вторник Турция арестува десетки заподозрени кюрдски екстремисти и техни

...
Във вторник Турция арестува десетки заподозрени кюрдски екстремисти и техни
Коментари Харесай

Турция арестува десетки заподозрени кюрдски екстремисти след нападението в Анкара

Във вторник Турция арестува десетки обвинени кюрдски екстремисти и техни поддръжници след офанзива против държавния квартал в столицата Анкара, при която бяха ранени двама служители на реда.

Активите в популации най-вече с кюрди югоизток на Турция пристигнаха два дни откакто клон на ПКК - оповестена за терористична група от Турция и нейните западни съдружници - пое отговорност за офанзивата в неделя.

Турската полиция простреля един от нападатели, до момента в който другият почина при явна самоубийствена детонация пред вътрешното министерство на Турция.

Ударът беше осъществен часове преди президентът Реджеп Тайип Ердоган да участва на откриващата сесия на Народното събрание.

Вътрешният министър Али Йерликая сподели, че службите за сигурност са задържали 67 " терористични организации членове " в 16 провинции.

Турция съобщи във вторник, че е нанесла въздушни удари против хипотетични тилови бази на ПКК в планините на Северен Ирак. Първите удари бяха осъществени в неделя.

ПКК води протест от 1984 година, който взе десетки хиляди животи в Турция.

Поредица от поредни турски военни интервенции изтласкаха групата назад в прилежащ Ирак.

Атаката на ПКК съответства с откриването на сесията на турския парламент, по време на която депутатите ще бъдат помолени да ратифицират участието на Швеция в отбранителния съюз на НАТО.

Ратификацията от страна на Турция беше възпрепятствана от гнева поради отхвърли на шведската полиция да забрани маршовете на ПКК и техните поддръжници в Стокхолм.

Някои анализатори считат, че ПКК може да се пробва да блокира ратификацията от Турция, тъй като това би предвещало възстановяване на напрегнатите връзки на Анкара с Вашингтон.

Турция също се пробва да получи Съединените щати ще прекратят поддръжката си за кюрдските бойци от групата YPG в Сирия - смяна в политиката, която Анкара може да чака в подмяна на ратификацията си.

Вашингтон разчиташе на YPG да се бори с ислямистите от групировката Ислямска страна в района.

Но Анкара гледа на YPG като на сестринска организация на ПКК.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР