Във вторник саудитската държавна компания Aramco обяви, че спира плановете

...
Във вторник саудитската държавна компания Aramco обяви, че спира плановете
Коментари Харесай

Петролният гигант Aramco спира плана си за увеличаване на добива

Във вторник саудитската държавна компания Aramco разгласи, че стопира проектите си за увеличение на потенциала си за произвеждане на недопечен нефт от 12 млн. барела дневно на 13 млн.

В изказване най-големият експортьор на недопечен нефт в света декларира, че Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия му е наредило да поддържа оптималния си резистентен потенциал (МУК) на сегашните равнища, няколко години и милиарди долари, откакто получи инструкция за увеличение на индустриалния потенциал до 13 млн. барела дневно до 2027 година

Aramco, която стана обществена през 2019 година, не разкрива повода за решението на министерството и декларира, че ще актуализира насоките си за финансовите разноски, когато резултатите за цялата 2023 година бъдат оповестени през март.

В 7 ч. лондонско време цената на суровия нефт вид Брент с доставка през март се увеличи с 0,24% по отношение на миналата цена при затваряне на пазара на равнище 82,60 $ за барел. Контрактите за WTI с доставка през март се покачиха с 0,35% до 77,05 $ за барел.

Съобщението от вторник идва на фона на възходящата угриженост за вероятностите пред търсенето на нефт в международен мащаб, поради напредващия световен преход към декарбонизация, който хвърля сянка върху дълготрайните капиталови планове в региона на изкопаемите горива.

Според годишния отчет на Международната организация по енергетика, оповестен през декември, международното търсене на нефт се чака да нарасне с 2,3 млн. барела дневно през 2023 година до 101,7 млн. Но МАЕ означи, че това " прикрива въздействието на по-нататъшното намаляване на макроикономическия климат ".

" Ръстът на международното търсене през 4Q 2023 е ревизиран надолу с съвсем 400 хиляди барела на ден, като Европа компенсира повече от половината от спада ", показват от организацията, представени от CNBC. " Забавянето ще продължи и през 2024 година, като световният приръст ще намалее на половина до 1,1 млн. барела на ден, защото растежът на Брутният вътрешен продукт в главните стопански системи ще остане под наклонността. "

Саудитска Арабия е отпред на кохортата от гласове в границите на обединението на Организацията на страните експортьорки на нефт и нейните съдружници - известни под общото название ОПЕК+ - които упорстват за тактика за двоен енергиен преход, която към момента да употребява нефт и газ, до момента в който възобновимите източници не станат задоволителни за облекчаване на международното търсене, с цел да се избегне дефицитът на сила в международен мащаб. Критиците оспорват този метод като самоцелен за производителите на изкопаеми горива, които натрупат големи облаги, откогато западните наказания отрязаха достъпа до съветски морски недопечен нефт и петролни артикули след нашествието на Москва в Украйна.

В качеството си на в действителност водач на ОПЕК Рияд постоянно задава тона на политиката на групата, в която свободният индустриален потенциал и произлизащата от това опция да се ръководят цените обезпечават политическо въздействие. Това беше илюстрирано сериозно по време на различията сред тежките сили на ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия напролет на 2020 година, които провокираха къса ценова война, защото и двете страни усилиха добива си и наводниха пазара, преди да се помирят месец по-късно, с цел да реагират на пандемият.

Рияд стопира по-нататъшното увеличение на потенциала - и понижава способността си да завладее спомагателен пазарен дял - в миг, когато Съединени американски щати създават невиждан размер недопечен нефт макар политиките на президента Джо Байдън, ориентирани към климата.

Саудитска Арабия се намира на кръстопът за напредък, защото Рияд се стреми да диверсифицира стопанската система си от преобладаващата взаимозависимост от приходите от петрол и газ в границите на програмата " Визия 2030 ", стартирана от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Тази самодейност Саудитска Арабия се концентрира върху 14 гигапроекта, в това число индустриалния комплекс Neom.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР