Във вторник Русия призова украинските сили и чуждестранните бойци, укриващи

...
Във вторник Русия призова украинските сили и чуждестранните бойци, укриващи
Коментари Харесай

Русия призова бойците в Азовстал да се предадат до обяд

Във вторник Русия прикани украинските сили и задграничните бойци, укриващи се в металургичния цех " Азовстал " в украинския пристанищен град Мариупол, да сложат оръжие до обяд московско време (съвпада с българското), " в случай че желаят да живеят ", предава Ройтерс.

Мариупол, който беше обграден от съветски войски в продължение на седмици, се трансформира в спектакъл на най-ожесточените борби и най-мащабните опустошения след съветското навлизане в Украйна на 24 февруари.

Украинските управляващи обявиха в понеделник, че не по-малко от 1000 цивилни се крият в подземни убежища под големия цех " Азовстал ", като прибавиха, че Русия хвърля тежки бомби върху украинската фабрика в обсадения град. Ръководителят на сепаратистите от Донецк Денис Пушилин обаче отхвърли тези изказвания на украинската страна и съобщи, че в завода се намират към 400 задгранични наемници, цитира думите му ТАСС.

Руското министерство на защитата разгласява във вторник изказване, в което приканва украинските сили и задграничните бойци вътре да се предадат.

" Всички, които положат оръжие, им подсигуряваме, че ще останат живи ", споделиха от министерството на защитата.

Оттам приканиха бойците да се изтеглят от стоманодобивния цех сред 14:00 и 16:00 московско време " без изключение, без никакви оръжия и без муниции ".

По-рано във вторник подкрепяните от Русия сепаратистки сили обявиха, че и да поемат допустимо най-бързо надзор върху него.

Не за първи път проруските сили, обсадили Мариупол още при започване на март месец, оповестяват за огромно нахлуване към промишлената територия . Миналата седмица Русия разгласи, че, само че информацията не бе доказана от самостоятелен източник. Поставен бе и, който обаче бе отритнат.
 Кадиров към Зеленски: Не за 10 години, а ще приключим с това до дни
Кадиров към Зеленски: Не за 10 години, а ще приключим с това до дни

Не разполагаме с толкоз доста време

До този миг територията на се контролираше от украинските въоръжени сили - от 36-та бригада на морската пехота и полка " Азов ". В понеделник началникът на патрулната полиция в Мариупол Михаил Вершинин съобщи пред CNN, че към 1000 души са се укрили от обстрела и въздушните удари в " Азовстал ".

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук прикани съветските управляващи да отворят филантропичен кулоар от Мариупол до Бердянск за цивилни жители. За през днешния ден обаче филантропични коридори по този начин и не са отворени, това е трети следващ ден, в който те не могат да бъдат контрактувани.

Външният министър Дмитро Кулеба съобщи, че обстановката в Мариупол може да се окаже алена линия за постигането на договаряния и мир с Русия.

" Азовстал " - апокалиптичната цитадела на Украйна

Неговото рухване може да реши изхода от най-важната борба в Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР