Във вторник Международният валутен фонд намали прогнозите си за растеж

...
Във вторник Международният валутен фонд намали прогнозите си за растеж
Коментари Харесай

МВФ влоши прогнозите: Световната икономика накуцва

Във вторник Международният валутен фонд понижи прогнозите си за напредък за Китай и еврозоната и съобщи, че общият световен напредък остава невисок и несиметричен все пак, което назова " забележителната мощ " на стопанската система на Съединени американски щати, написа Reuters.

В последната си прогноза за международната стопанска система МВФ остави прогнозата си за напредък на световния действителен Брутният вътрешен продукт през 2023 година непроменена на 3,0%, само че понижи прогнозата си за 2024 година до 2,9% от прогнозата си за юли от 3,0%. Световното произвеждане е повишено с 3,5% през 2022 година.
 МВФ удостоверява риска от невисок стопански растеж
МВФ удостоверява риска от невисок стопански растеж

Каква е обстановката в Еврозоната?

Главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринчас сподели, че международната стопанска система продължава да се възвръща от COVID-19, съветската инвазия в Украйна и миналогодишната енергийна рецесия, само че че различаващите се трендове на напредък значат " посредствени " средносрочни вероятности.

Меко кацане, само че БВФ е загиржен за рисковете

Гуринчас сподели, че прогнозите като цяло сочат меко кацане, само че МВФ остава угрижен за рисковете, свързани с имотната рецесия в Китай, нестабилните цени на суровините, геополитическата фрагментация и възраждането на инфлацията.

Нов риск се появи под формата на израелско-палестинския спор тъкмо когато чиновници от 190 страни се срещнаха в Маракеш за годишните срещи на МВФ и Световната банка, само че спорът пристигна откакто тримесечната актуализация на вероятностите на МВФ беше приключена на 26 септември.

Гуринчас сподели пред Ройтерс, че е прекомерно рано да се каже по какъв начин новата огромна рецесия ще се отрази на международната стопанска система: " В взаимозависимост от това по какъв начин може да се развие обстановката, има доста разнообразни сюжети, които даже още не сме почнали да изследваме, тъй че не можем да създадем никакви оценка на този стадий към момента. "

Той сподели, че МВФ следи обстановката, отбелязвайки, че цените на петрола са се повишили с към 4% през последните дни, което отразява опасенията, че производството или превозването на нефт може да бъде прекратено.

Проучване на МВФ сподели, че 10% нарастване на цените на петрола ще понижи световното произвеждане с към 0,2% през идната година и ще усили световната инфлация с към 0,4%, сподели той.

По-силният напредък се задушава от продължаващото влияние на пандемията, войната в Украйна и възходящата фрагментация, дружно с възходящите лихвени проценти, рисковите метеорологични феномени и свиващата се фискална поддръжка, сподели МВФ. Общият световен напредък през 2023 година се чака да бъде 3,4%, или почти 3,6 трилиона $ - под прогнозите преди пандемията.

" Глобалната стопанска система демонстрира резистентност. Тя не е развалена от огромните разтърсвания, които претърпя през последните две или три години, само че също по този начин не се оправя доста добре ", сподели Гуринчас в изявление. " Виждаме световна стопанска система, която куцайки върви напредно към момента не е напълно на спринт. "

Средносрочната вероятност е " по-мрачна ", изключително за нововъзникващите стопански системи, които са изправени пред по-бавно наваксване в виталния стандарт и повече терзания за дълга, сподели Гуринчас на конференция.

Инфлацията остава " неловко висока "

Инфлацията продължи да понижава по целия свят заради спада на цените на силата и в по-малка степен на цените на храните, само че остана прекомерно висока. Очаква се тя да спадне до приблизително 6,9% годишно през 2023 година от 8,7% през 2022 година и до 5,8% през 2024 година.

Базисната инфлация, като се изключи храните и силата, би трябвало да спадне по-плавно - до 6,3% през 2023 година от 6,4% през 2022 година и до 5,3% през 2024 година - като се имат поради стегнатите пазари на труда и по-нестабилната от предстоящата инфлация на услугите, споделят оа МВФ.

Пазарите на труда са оживени, а равнищата на безработица са ниски в множеството напреднали стопански системи, само че нямаше доста доказателства за серпантина на инфлация на заплатите и цените, даже и с огромна стачка на американските автомобилни служащи в Съединените щати.

" Не виждаме мощни признаци за извънконтролна поредност на заплатите, които преследват цените, и цените, които преследват заплатите ", сподели той пред Ройтерс.

МВФ сподели, че несигурността е намаляла след прогнозите от април, само че към момента има повече опасности за понижаване, в сравнение с за повишение на рисковете за 2024 година Шансът растежът да падне под 2% - което се е случвало единствено пет пъти от 1970 година - в този момент се преглежда на 15% спрямо 25% през април.

МВФ означи, че вложенията са еднообразно по-ниски, в сравнение с преди пандемията, като предприятията демонстрират по-малък вкус за разширение и вдишване на риск поради по-високите лихви, по-строгите условия за разпределяне на заеми и по-малко фискална поддръжка.

Гуринчас сподели, че фондът също по този начин поучава страните да възстановят тънките фискални буфери против бъдещи шокове, отбелязвайки, че доста утежняване на фискалните дефицити в Съединените щати е " най-тревожно ".
 Китайската стопанска система: Признаци на стабилизиране, спадът при парцелите заплашва вероятностите
Китайската стопанска система: Признаци на стабилизиране, спадът при парцелите заплашва вероятностите

Пазарите демонстрираха облекчение при някои от по-добрите от предстоящото индикатори

Растежът в Съединени американски щати и другите огромни стопански системи

МВФ увеличи прогнозата си за растежа на Съединени американски щати с 0,3 процентни пункта до 2,1% за 2023 година и с 0,5 процентни пункта до 1,5% за идната година, базирайки се на по-силните бизнес вложения и възходящото ползване. Това прави Съединените щати единствената огромна стопанска система, която надминава прогнозите отпреди пандемията.

Прогнозата е Китай да нарасне с 5% през 2023 година, само че да се забави до 4,2% през 2024 година, с 0,2 и 0,3 процентни пункта по-малко от предстоящото по-рано, заради рецесия с парцелите и едва външно търсене.

Ако рецесията с недвижимите парцели се задълбочи, растежът на Китай може да бъде понижен с до 1,6% процентни пункта, което от своя страна ще понижи световния напредък с 0,6 процентни пункта, сподели Гуринчас.

Освен в случай че Китай не предприеме " силови дейности " за пречистване на бранша на недвижимите парцели, " казусът може да се задълбочи и да се утежни ".

МВФ понижи прогнозите си за напредък на еврозоната до 0,7% през 2023 година и 1,2% през 2024 година по отношение на прогнозите от юли за 0,9% и 1,5%.

За Обединеното кралство, също мощно наранено от високите цени на силата, се чака повишаване на растежа си с 0,1 процентни пункта до 0,5% за 2023 година, само че спад с 0,4 процентни пункта до 0,6% за 2024 година

Прогнозира се Брутният вътрешен продукт на Япония да нарасне с 2% през 2023 година, проверка нагоре с 0,6 процентни пункта, подкрепена от арестуваното търсене, скока на входящия туризъм, нейната гъвкава парична политика и възобновяване на износа на коли, сподели МВФ. Остави непроменена вероятността за напредък на Япония през 2024 година на 1,0%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР