Във вторник групите в Европейския парламент гласуваха за премахването на

...
Във вторник групите в Европейския парламент гласуваха за премахването на
Коментари Харесай

„Катаргейт“: Европейският парламент отстрани заместник-председателя си

Във вторник групите в Европейския парламент гласоподаваха за премахването на Ева Кайли от поста заместник-председател. Причината – корупционният скандал „ Катаргейт “. Адвокатът ѝ пък съобщи, че тя отхвърля да е направила каквото и да било нарушаване в първия си обществен коментар по случая, съобщи „ Ройтерс “.

Кайли, един от 14-те заместник-председатели на Европейския парламент, беше измежду четиримата души,
задържани и упрекнати в Белгия
през уикенда по отношение на изказванията, че домакинът на Световното състезание по футбол Катар ги е обсипал с пари и дарове, с цел да повлияе на вземането на решения.

Скандалът провокира отвращение в Брюксел и породи опасения измежду законодателите и политическите водачи на Европейски Съюз, че случаят може да утежни имиджа на Европейски Съюз.

Решението за премахване на Кайли беше взето от ръководителите на Европейския парламент на изключително съвещание, заяви ръководителят Роберта Мецола. Сега вотът би трябвало да бъде доказан от целия парламент по-късно през днешния ден.

Белгийските прокурори обявиха, че повече от четири месеца са подозирали, че страна от Персийския залив се пробва да купи въздействие в Брюксел.

Източник, осведомен със случая, съобщи, че страната е Катар. Катар отхвърля да е направил каквото и да било нарушаване.

В понеделник Гърция замрази активите на Кайли в страната, която е нейна татковина.

От петък до понеделник белгийската полиция е претърсила 19 жилища и офисите на Народното събрание и е иззела компютри, мобилни телефони и няколкостотин хиляди евро в брой.

Междувременно Михалис Димитракопулос, юрист, който съставлява Кайли в родината ѝ Гърция, съобщи пред Open TV: „ Нейната позиция е, че тя е почтена “.

„ Тя няма нищо общо с финансиране от Катар, нищо – категорично и недвусмислено “, сподели Димитракопулос и добави, че тя „ не е предприемала никаква комерсиална активност през живота си “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР