Във вторник европейските цени на природния газ се повишават рязко

...
Във вторник европейските цени на природния газ се повишават рязко
Коментари Харесай

Газът в Европа поскъпва рязко за втори пореден ден на търговия

Във вторник европейските цени на природния газ се покачват внезапно за втори следващ ден на търговията заради опасения за по-ниски доставки на полутечен природен газ (LNG) и прогнози за по-студено време на остарелия континент.

Голямото оборудване за полутечен природен газ Freeport LNG в Тексас, Съединени американски щати може да остане отвън употреба до края на годината, защото продължава работата по ремонта след гърмежа, който докара до неговото затваряне през юни. Агенция Блумбърг цитира неназовани източници, съгласно които Freeport е споделил на клиентите си, че няма да може да изпрати никакви товари, планувани за този и идващия месец, защото ремонтът не е приключен.

Базираното Хюстън Freeport LNG оборудване претърпя детонация на 8 юни, което докара до прекъсване на завода, с цел да се оценят вредите и да се извършат поправки. Freeport LNG съставлява 20% от общия потенциал за експорт на полутечен газ от Съединените щати, като оборудването е способно да обработва 2,1 милиарда кубически фута газ дневно. Според Freeport LNG това е седмото по величина оборудване за втечняване в света и второто по величина в Съединени американски щати.

В същото време доставките от Норвегия, най-големият европейски експортьор, спаднаха неотдавна, защото има проблеми в две уреди.

Не се чака находището Асгард да проработи до 19 ноември, откакто в неделя избухна пожар.

Междувременно температурите в Европа се чака да спаднат под междинните за сезона в края на седмицата след дълъг интервал на меко време, което

може да увеличи цените на електрическата енергия и газа, защото търсенето на отопление се усилва.

Комбинацията от внезапно захлаждане и проблеми с доставките е увещание, че европейската енергийна система ще бъде нежна през първата зима без обилни съветски енергийни потоци.

Всичко това води до повишаване на синьото гориво в Европа за втори следващ ден с към 10%.

Декемврийските фючърси на нидерландския газ хъб TTF се покачват към 15.30 часа българско време с 9% към 124 евро за мегаватчас, като за малко даже доближиха ценови часови връх към 128 евро - най-високо равнище от 4-ти ноември насам. Вчера същите краткосрочни TTF фючърси нарастнаха внезапно от равнища тъкмо под 100 евро за мегаватчас към 118 евро/MWh.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР