Във вторник единственото по-мъчително нещо от тягостното чакане на излъчването

...
Коментари Харесай

Вечерни новини: Съдът спря рокадите в БЕХ, Рашков даде Гешев на следствието, жалба на "Трейс" спря тунела под Шипка

Във вторник единственото по-мъчително нещо от тягостното очакване на излъчването на кабинет от страна на " ИТН " се оказа страхотната горещина в цялата страна. Малкото " утешение " през днешния ден е, че ще става още по-горещо. И че България надалеч не е сама - съвсем цяла Европа се задъхва с температури над 30 градуса по Целзий. Преди дни гръцката столица Атина даже разгласи, че в града има нова служба - основен шеф по жегите. Основната му задача ще е да защищава жителите от все по-високите температури и да откри способи по какъв начин да приспособява мегаполиса към задаващите се промени.

Ако се върнем назад към политическата конюнктура, в публичното пространство се въртят от ден на ден имена на евентуални министри в новото държавно управление. Последното такова беше на служебния министър на културата Велислав Минеков, който удостовери, че импровизирано му е предлагано да остане на същия пост и в новия кабинет, само че към този момент е отказал. И защото не минава и ден без наличието и на Бойко Борисов в осведомителния поток, през днешния ден стана ясно, че някогашният министър председател се е ваксинирал с Moderna, тъй като " желае да е съвременен ".

В последните часове на работния ден стана ясно и, че е приключена продажбата на активите на CEZ Group в България на " Еврохолд ", като българската група е платила 335 млн. евро за седем сдружения на чехите тук.
НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯРашков подаде сигнал против Гешев в следствието
Служебният вътрешен министър Бойко Рашков е подал сигнал до зам.-главния прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов против основния прокурор Иван Гешев за разгласяването на информация, добита посредством СРС. Става въпрос за импортирания от служебния правосъден министър Янаки Стоилов материал във Висшия правосъден съвет, посредством който се искаше отстраняването на Гешев. Според Рашков има съображение с този въпрос да се занимае следствената работа. " Надявам се, че там, където има много качествени следователи с богата подготовка и подготовка, те ще проведат следствие, с цел да се отговори на въпроса дали става въпрос за осъществено закононарушение от основния прокурор, или не. И, в случай че се даде негативен отговор на този въпрос, какви ще са претекстовете за това ", добави Рашков. Малко след изказването му от Националната следствена работа разпространиха известие до медиите, в което се споделя, че са препратили сигнала до Специализираната прокуратура, защото нямат пълномощия да образуват досъдебни производства.
" Трейс " апелира избора на " Хидрострой " за тунела под Шипка
Изграждането на тунел под Шипка може да се забави, откакто изборът на реализатор беше оспорен от различен участник, стана ясно от известие на Комисия за защита на конкуренцията. В своя тъжба обединяване " Шипченски проход ", в което влизат компаниите " Трейс Груп Холд " и проектантската " Алве Консулт ", се опълчва на възлагането на поръчката на спечелилия в търга - консорциум сред " Хидрострой ", " Пътни градежи - Велико Търново " и " Пътинженерингстрой-Т ". Те завоюваха наддаването с оферта от 358 млн. лева с Данък добавена стойност. Тунелът под Шипка, който в действителност е план за най-дългото сходно оборудване в страната и още четири по-малки тунела с обща дължина 4 км и 10 км път, не притегли останалите най-големите строителни компании като ГБС, " Джи Пи груп ", " Щрабаг ", " ПСТ груп " и " Грома холд ". От подадените общо 7 предложения в надпреварата имаше четири от чужбина, което бе изненада откакто през последните години в поръчките на АПИ се включваха единствено локални играчи. Проблемът е, че за тунела няма обезпечено финансиране.
Съдът спря рокадите в БЕХ
Решението на служебния министър Андрей Живков да смени цялото управление на Българския енергиен холдинг от петък (23 юли) е блокирано от тъжби на старите шефове. С определение на Софийския градски съд от през днешния ден (27 юли) вписването на новите шефове е спряно по искане на досегашния шеф Валентин Николов (ГЕРБ), който е завел иск за определяне на нищожността на решението на Живков. Спорът може да сътвори риск за заплащането на облигационната емисия на БЕХ от 600 млн. евро на 2 август, защото старите шефове са с официално прекъснати компетенции, а новите няма да са вписани в Търговския указател и действително може да се окаже, че няма кой да подреди заплащането.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР