Във втората литературна среща „Народността не пада там, дето знанието

...
Във втората литературна среща „Народността не пада там, дето знанието
Коментари Харесай

Български автори по света подкрепят създаването на Български национален културен институт

Във втората литературна среща „ Народността не пада там, дето знанието живей " по самодейност на Илияна Йотова участваха български поети и писатели от Австралия и Африка

Единодушна поддръжка за концепцията на вицепрезидента за Български народен културен институт по образеца на „ Гьоте институт " или „ Сервантес " обявиха участниците във втората виртуална литературна среща „ Народността не пада там, дето знанието живей ". Те освен акцентираха нуждата от единна културна политика, само че и дадоха оферти за структурата на бъдещия институт.

Първата виртуална литературна среща, точно на 11 май с български създатели от Еквадор, Бразилия, Аржентина, Канада и Съединени американски щати, провокира необятен отзив и с екипа на вицепрезидента се свързаха българи от целия свят. Във фокуса на втората среща бяха създатели от Австралия и Африка. Вицепрезидентът Йотова съобщи поздрави от президента Румен Радев, който заради задължения не съумя да взе участие и в нея.

„ Амбицията ни е с тези срещи да сложим началото на непрекъснат конгрес за основаване на контакти, обмяна на хрумвания и главното - разпространение на българските създатели зад граница ", уточни вицепрезидентът и още веднъж акцентира нуждата от основаването на Български народен културен институт като мощен инструмент на културната дипломация.

Какво ги въодушевява, по какъв начин описват за България в чужбина, за контактите си с родината и за творчеството си споделиха от Канбера -временно ръководещият българското посолство Светлозар Панов и Мария Стайкова, от Пърт - Станка Николова, Михаил Михайлов - почетният консул на България в Намибия, Марион Колева, чиято орис я свързва с Венецуела и ЮАР. В срещата се включи и Мариана Христова - редактор в българската медия „ Еврочикаго ", ангажирана с популяризирането на надарени наши сънародници зад граница, издала пет литературни сборника с произведения на български създатели.

Готовност за съдействие и поддръжка за разпространение на творчеството им българските създатели в чужбина получиха от Снежана Тодорова, ръководител на Съюза на българските публицисти, от Боян Ангелов, ръководител на Съюза на българските писатели, и Георги Николов - член на Управителния съвет на съюза, от проф. Валери Стефанов - учител в СУ „ Св. Климент Охридски " и шеф на Университетското издателство, от Къдринка Къдринова - ръководител на Сдружението на испаноговорящите публицисти. Директорът на Национален дарителски фонд „ 13 века България " Слава Иванова предложи посредством фонда в България да се издават книги на български създатели в чужбина. Директорът предложения Илияна Йотова за патрон на бъдещи срещи в районните центрове на фонда на наши писатели и поети зад граница. „ 13 века България " е формален сътрудник на самодейността на вицепрезидента.

В диалога се роди концепцията за основаване на трайни контакти с непознати жители - ученици на български университети, които имат огромен принос за популяризирането на България в своите страни.

Виртуалните литературни срещи са във връзка 24 май и са продължение на самодейностите на вицепрезидента, с които във време на пандемия се пробва да доближи до повече българи зад граница.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР