Във всички региони на страната, с цел създаване на благоприятна

...
Във всички региони на страната, с цел създаване на благоприятна
Коментари Харесай

Приехме план за повишаване на грамотността

Във всички райони на страната, за основаване на удобна среда за поощряване на четенето и повишение на грамотността, са планувани съответни действия за привличане на публичното внимание към смисъла на грамотността и за разпространение на четенето. Заложени са начинания за подкрепяне на родителите за рационализиране на техните умения да увличат и да предизвикват децата си към четене и към развиване на езикови умения, както и действия за обезпечаване на елементарен достъп до книги и библиотеки, за обогатяване на учебните библиотеки, за основаване и за поддържане на библиотеки в класните стаи и други

С цел повишение на мотивацията на децата и учениците да четат художествена и научна литература Министерството на образованието и науката провежда Национална седмица на четенето с разнообразни по тип начинания на територията на цялата страна като маратон на четенето, приказни герои, надпревари, ден на книгата, подаряване и замяна на книги.

В осъществяване на цел " Повишаване на нивото на просветеност " се възнамеряват районни външни оценения на четивната просветеност на 5000 възпитаници от VI клас и на функционалната просветеност на 5000 възпитаници от IX клас в 28-те района с методическата поддръжка на ЦОПУО. 6300 възпитаници ще бъдат включени в интернационалните проучвания на грамотността (PIRLS, PISA), както и в осъществяване на национални проучвания по проблемите на грамотността.

Предвидено е рационализиране на държавните просветителни условия за образователното наличие и на образователните стратегии по български език и литература (БЕЛ) в началния стадий на главното обучение и разработване на образователни стратегии за осъществяване на курсове за придобиване на компетентности от прогимназиалния стадий, като особено внимание се обръща на дейностите по ограмотяване на възрастни. Предвидено е да бъдат подготвени 10 000 необразовани и слабограмотни лица.

В осъществяване на цел " Увеличаване на присъединяване и приобщаването " се обезпечава спомагателна поддръжка за възпитаници със усложнения в образованието по БЕЛ, за деца и възпитаници, чийто майчин език е друг от българския език, както и безвъзмезден достъп до библиотеки и до електронни запаси. Чрез районните ръководства на образованието се дава информация и се обезпечава спомагателна подготовка на педагогическите експерти за работа в мултикултурна просветителна среда, в това число за преподаване на български език на деца, за които той не е майчин. Предвидени са образования и за превъзмогване на цифровата бездна и за даване на равна опция на всички учители за присъединяване в европейската електронна платформа за учители eTwinning без значение на географското местонахождение и обществена позиция.

Планът е направен от Министерството на образованието и науката в съдействие с институциите, ангажирани с политиките за поощряване и развиване на грамотността на локално, на районно и на национално равнище. Това са Министерството на културата, районните ръководства на образованието, в. " Аз Буки ", Центърът за оценяване в предучилищното и учебното обучение (ЦОПУО), Центърът за просветителна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОПДУЕМ), Националният замък на децата и Институтът за български език към Българска академия на науките. Планираните действия са заложени на база на годишния доклад за осъществяване на Националния проект за деяние по Националната тактика за поощряване и повишение на грамотността за интервала 2015-2016 година

Планираните взаимни дейности на другите институции и организации, ангажирани в осъществяването на Националния проект, са ориентирани към достигането на заложените в Националната тактика за поощряване и повишение на грамотността знаци, както и към оптимално доближаване с задачите в региона на образованието и образованието, които Европа се стреми да доближи до 2020 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР