Във времена на икономическа криза какво може да бъде по-екстравагантно

...
Във времена на икономическа криза какво може да бъде по-екстравагантно
Коментари Харесай

Кой ще е първият плаващ град

Във времена на икономическа рецесия какво може да бъде по-екстравагантно от суперяхта? Разбира се, тераяхта - име, обещано на плавателни съдове, даже по-големи от супер, мега и гигаяхти. Най-новата първокласна лодка, която се появи на пазара, е Pangeos - кръстена на Пангея, суперконтинент, съществувал от преди 200 милиона до 335 милиона години.

И в случай че това наподобяват огромни цифри, моментът на същинския потрес настава, когато чуем какъв брой $ ще са нужни, с цел да се построи: цели 8 милиарда, съгласно дизайнерите ѝ Lazzarini.

Нищо чудно, че е толкоз скъпа, тъй като в случай че бъде финансирана, ще се трансформира в най-голямата плаваща структура, строена в миналото. Приличаща на гигантска костенурка, тераяхтата ще се простира на 550 метра дължина и 610 метра широчина.

Според Lazzarini яхтата ще има място за хотели, търговски центрове, паркове и даже пристанища за по-малки кораби, и площадки за самолети, с цел да могат гостите да прекарват времето си в същински разкош. А подобен несъмнено няма да ѝ липсва.

За построяването ѝ ще е належащо особено място - такова, което сега не съществува. Дизайнерите считат, че най-подходяща за задачата им е Саудитска Арабия. Около един квадратен километър море ще би трябвало да бъде драгирано и да бъде издигнат кръговиден язовир, преди да се стартира построяването на яхтата. Дизайнерите са определили място в пристанището на крал Абдула, на 130 км северно от Джеда, като идеалното за задачата им.

Разделена на блокове като същински град, Pangeos има пристанище и основен площад с басейн. Зоната на " горната обвивка ", заобиколена от градини, ще работи като място за кацане на самолети. Под жилищното пространство ще има 30 000 " кафези ", които ще поддържат структурата на повърхността. Сутеренът ще бъде изработен от стомана. Тераяхтата ще може да се движи със скорост от пет възела - макар че " крилата " ще черпят сила от съпротивлението и вълните, разбиващи се в нея. На покрива ще има слънчеви панели за зареждане на яхтата.

Вместо да работи от несъмнено пристанище или да има избран маршрут, теракостенурката просто ще обикаля в близост, трансформирайки пътуването в дестинация.

Lazzarini се надяват, че строителството може да стартира през 2033 година с време за създаване от осем години. Ако концепцията ни харесва и желаеме да забележим тази " костенурка " във водата, можем да подкрепим самодейността за групово финансиране, която ни разрешава да купим всичко - от виртуален входен билет (16 долара) до VIP апартамент (169 долара). Всичко за момента е виртуално, несъмнено, прецизират от CNN.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР