Във вреда на сигурносттаИзгонените 70 души от руското посолство били

...
Във вреда на сигурносттаИзгонените 70 души от руското посолство били
Коментари Харесай

ДАНС ловял шпионите по поръчка на К. Петков

Във щета на сигурността
Изгонените 70 души от съветското посолство били пожелани като численост от някогашния министър председател

Бивши военни министри са срещу промените в службите, стартирани от ППДБ

По времето на държавното управление на Кирил Петков, ДАНС е ловила шпиони по поръчка на министър-председателя, разкри ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов (виж изявлението, по-долу, б. р.), с цел да може да се отклони вниманието от разпадането на кабинета и отдръпването на Има Такъв Народ от четворната коалиция. По думите му службите са били принудени да изгонят всевъзможни хора - бавачки, чистачки, бояджии от съветското посолство, “за да създадат броя ”, поискана от Кирил Петков - последното на съвещание в Министерския съвет, което се е водело без протокол.

Припомняме, че на 28 юни 2022 година Кирил Петков, който към този момент беше министър председател в оставка, съобщи: “България ще отзове 70 дипломати от посолството на Руската федерация в София ”. Малко по-рано денем във външно министерство беше извикана и Н. Пр. посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова, с цел да є бъде връчен лист с имената на тези дипломати, които повече не са мечтани на територията на страната.

Сред изгонените се оказаха всевъзможни хора - бавачки, чистачки, бояджии, какво се сетите, с цел да му създадат броя, напомни случката от предходната година Тошко Йорданов. Тогава в листата от 70 души попаднаха консултант на посланика, шефът на консулството в Русе, както и шефът на съветския културен център в София, готвачи, учители и други

Само преди ден от ДАНС излязоха с остра позиция, която явно бе предизвикана от думите на Кирил Петков пред Нова телевизия, че “докато не проработят българските служби по същински метод, по самодеен метод - действително националната сигурност е под риск ”. От ДАНС показаха, че в изказвания в ефирен ефир “се съдържат некомпетентни, погрешни и подвеждащи мнения ”. И обявиха още: “Подобни изявления са във щета на сигурността на българските жители и на страната, уронват престижа и доверието в българското контраразузнаване и затрудняват взаимоотношението с задграничните сътрудници ”.

Всички мнения идват на фона на дебатите в Народното събрание за промяна в службите и мненията на някогашни военни министри като Велизар Шаламанов и Красимир Каракачанов, че военното разузнаване няма място да е “под една шапка ” дружно с цивилното, каквито хрумвания се стартират от ППДБ.

Хроника
Правителството пада, да гоним руснаци!
• На 8 юни 2022 година водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов разгласи, че изтегля министрите си от държавното управление “К. Петков ”, а Има Такъв Народ напуща обединението от Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия. От Политическа партия обявиха желание за кабинет на малцинството, а от Демократична България настояха за връщане на масата на договарянията.

• На 22 юни 2022 година, държавното управление на Кирил Петков беше свалено с избор на съмнение в Народното събрание, пожелан от ГЕРБ-СДС за неуспех във финансово-икономическа политика на държавното управление. Вотът на съмнение беше подсилен със 123 гласа “за ” (ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и “Възраждане ”) и 116 ”против ” (ПП, Българска социалистическа партия, Демократична България, както и шестимата отцепници от ИТН).

• На 28 юни 2022 година близо 70 чиновници на посолството на Руската федерация у нас са оповестени от Кирил Петков за шпиони.
• На 3 юли 2022 година два самолета на специфичния авиоотряд “Россия ” от Москва кацнаха на летище София, с цел да приберат чиновниците в съветското посолство. Всички изгонени от България бяха близо 200 души.

- На 2 август 2022 година Кирил Петков беше заменен от служебния министър председател Гълъб Донев, а в послание не скри гнева си към Слави Трифонов и го назова “Троянски кон в държавното управление ”.
Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на Има Такъв Народ, пред “Труд news ”: Политическа партия и Демократична България желаят да овладеят службите за бухалка против политически съперници
Петков е като един дребен фюрер



- Господин Йорданов, какви са аргументите по времето на премиерстването на Кирил Петков в първия кабинет на “Промяната ”, той да има необикновен интерес към ДАНС?
- Едната от аргументите беше, че не можеше да управлява ДАНС. ДАНС съблюдаваха закона и отказваха да му извършват нещата, които искаше. И той е споделял по какъв начин ДАНС не са негови. Другият скандал пристигна, когато от ДАНС бяха изискани записите от Министерския съвет, от НСО ги предадоха на ДАНС и от там отидоха в прокуратурата. Петков потегли да маха шефа на ДАНС, само че не можеше да го направи, тъй като за последното трябваше президентът Радев да се разпише. А с съветските шпиони и огромното преследване на хора от съветското посолство беше заплашителен цирк, тъй като ние извикахме в стаята на ръководителя на Народното събрание шефа на ДАНС, шефа на ДАР, шефа на военно разузнаване, на НСО - всички, които бяха участвали на някакво съвещание на Министерския съвет, което не се е протоколирало.

- Какво се е случило на това съвещание в Министерски съвет?
- Кирил Петков излязъл и споделил “Слави ще ми смъква държавното управление, аз би трябвало да направя нещо - да изгоня половината съветско посолство ”. Те му споделили, че нямат данни за толкоз хора. Той споделил, че не го интересува, да му ги създадат. И това го потвърдиха пред нас шефовете на службите. Присъстваха и ръководителите на парламентарни групи. Тогава Мирослав Иванов, годеникът на Лена Бориславова, отхвърли да извика Кирил Петков да даде пояснение пред нас, присъстващите. Кирил Петков брутално е изискал да му изкарат 70 индивида шпиони с имитация от сорта “Не ме интересува по какъв начин ще го извършите ”. И те вършиха някакви нелепости. На два пакета оповестиха хора за шпиони, които не са и за “персона нон грата ”. Това му е държанието на Кирил Петков. Съгласен съм, че работата на службите е да работят и да разкриват шпионаж, специалистите са в ДАНС, Кирил Петков не е специалист по сигурност. Петков искаше да сменя шефа на НСО, с другар на татко си, само че че не дава отговор като чин, него не го интересуваше. На такива недоразумения съм участвал, когато се случваха. Но това с съветските шпиони тогава е реалност. Шефовете на службите споделиха, че нямат данни за повече от 15 индивида. А и в множеството случаи те ги наблюдават, с цел да схванат с кого контактуват в нашата страна за приключване на данни. Дори и някой да е съветски резидент, седейки си в посолството и нямайки контакт с българи, той каква информация ще даде? Никаква. Кирил Петков искаше ДАНС за бухалка. Затова и изиска да прави нова КПКОНПИ - да си я променим и там да сложим наши хора. Той е като един дребен фюрер.

- Така ли да си разбираем в този момент и неочакваното изпъждане на съветски свещеници?
- Нямам визия. Не съм в изпълнителната власт, не съм и в ДАНС. Не мога да Ви отговор на този въпрос. Но е реалност, че Политическа партия и Демократична България, и Атанасов, на който му споделят “генерал Атанасов ”, желаят да овладеят службите. Мечтата на Атанасов е той да управлява службите. Затова беше и този цирк в Народното събрание с неприемането на отчетите на службите, с цел да си намерят съображение след това да ги подменят, тъй като в този момент не могат да ги управляват. Проблемът на България е, че политици желаят да управляват звена, които се занимават с разузнаване. А тези звена би трябвало да са самостоятелни. Ако зависят от политици, то тогава нямаме национална сигурност, а имаме потребление на силова конструкция за кавга против политически съперници. А това е тирания. На мен ми е еднообразно непоносимо дали Бойко Борисов употребява службите за почистване на сметки, или Кирил Петков. И в двата разновидността няма народна власт. Не знам дали има смисъл да желаеме като парламентарна група и краткотрайна комисия, тъй като видяхте какво се случи с комисията за машините - беше гласувана да я има, само че Народното събрание не избра ръководител и тя сега е “на трупчета ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР