Във връзка със запитвания относно използването на музикални произведения в

...
Във връзка със запитвания относно използването на музикални произведения в
Коментари Харесай

Скандалът е разгаря! Оставаме без Дунавското хоро за Нова година! Минеков нехае

Във връзка със запитвания по отношение на потреблението на музикални творби в новогодишната нощ, съответно за Дунавското хоро, Министерство на културата припомня, че правата за общественото потребление на музикални, литературни или аудио- образни творби по закон се уреждат авансово от уредниците на събития, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

Държавата не е притежател на правата и тиражираните изказвания в този дух са погрешни, допълват от Министерство на културата.

Съгласно член 18. алинея (1) от Закона за авторското право и сродните му права, създателят има изключителното право да употребява основаното от него произведение и да позволява потреблението му от други лица. За потребление се считат дейности като възпроизвеждането на творбата, разпространяването измежду безграничен брой лица на оригинала или екземпляри от творбата, както и общественото показване или осъществяване на творбата.

Съгласно член 58 алинея (1) от Закона за авторското право и сродните му права създателят на музикално, литературно или аудио-визуално произведение, което е разгласено, дава авансово и документално единодушие за обществено осъществяване онлайн или посредством запис, за лъчение по безжичен път, за предаване или препредаване по кабел и за предложение по безжичен път или по кабел на достъп до произведение или до част от него на безграничен брой лица по метод, допускащ този достъп да бъде сбъднат от място и по време, самостоятелно определени от всеки от тях.

Съгласието може да се даде самостоятелно от създателя или неговите наследници посредством записана организация за групово ръководство на права или посредством записано без значение сдружение за ръководство на права, в случай че в закона е планувано друго.

Договорите, с които се отстъпва правото за обществено осъществяване на творби по време на концерти, се подписват с лицата уредници на концертите, които обезпечават мястото на провеждането, механически и други средства, присъединяване на изпълнителите и разгласяването на концертите, без значение за чия сметка става това.

Авторското право се закриля, до момента в който създателят е жив и седемдесет години след неговата гибел, считано от 1 януари на идната година. При творби, основани от двама и повече създатели, срокът стартира да тече след гибелта на последния претърпял съавтор, припомнят още от Министерство на културата.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР