Във връзка със зачестилите случаи на закъснели полети заместник-министърът на

...
Във връзка със зачестилите случаи на закъснели полети заместник-министърът на
Коментари Харесай

Кацате с 3 часа закъснение - имате право на компенсация

Във връзка със зачестилите случаи на закъснели полети заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Ивайло Шотев разпореди обезпечаването на по-активна осведоменост по отношение на правата на пътуващите жители. Той напомни, че в случай че полетът ви кацне с повече от 3 часа забавяне може да имате право на парична отплата. Това право зависи от повода за закъснението – когато е отвън контрола на самолетната компания, тя е освободена от задължението да заплаща обезщетение, прецизират от пресцентъра на Министерство на стопанската система и промишлеността.

Ако авиопревозвачът е въпреки това в Европейски Съюз, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство, и вие не може да се справите сами, то може да потърсите Европейски потребителски център (ЕПЦ) България, които ще ви спомагат без такси.

Размерът на паричната отплата зависи от дистанцията на полета. За най-масовите полети в Европа – до 1500 км, тя е 250 евро, а в случай че е сред 1500 и 3500 км – е 400 евро.

" Освен за закъснели или отсрочени полети, потребителите могат да потърсят Европейския потребителски център и за други проблеми, свързани с въздушния транспорт – да вземем за пример изгубен куфар или проблеми с резервацията. Заедно с техните сътрудници от страната, където е регистриран търговецът, те ще се постараят да спомагат и да защитят правата на потребителите ", сподели още зам.-министър Шотев.

Соня Спасова, шеф на Европейския потребителски център, уточни, че един от последните проблеми, по които е работил екипът на ЕПЦ България е обвързван със изгубен багаж на семейство, тръгнало на отмора. Няколко месеца пътуващите се пробват да решат казуса сами, като пишат до самолетната компания, само че без резултат. След подаване на тъжба до ЕПЦ България и с намесата на центъра жителите са получили над 1600 евро отплата за изгубения багаж.

" За предходната година ЕПЦ България е съумял да спомага за възобновяване или погашение на обезщетения на стойност над 126 000 евро ", посочи тя.

ЕПЦ България е част от мрежа от общо 29 сходни центъра, като работи и с сътрудниците си в Обединеното кралство, и оказва помощ при трансгранични потребителски проблеми. Потребителите могат да се свържат с центъра посредством имейл или с писмо по пощата, като попълнят формуляра на уеб страницата www.ecc.bg или посредством обществените мрежи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР