Във връзка с законовите правомощия на Националното бюро за контрол

...
Във връзка с законовите правомощия на Националното бюро за контрол
Коментари Харесай

Главният прокурор поиска становище във връзка с процедурите за съхраняване и унищожаване на информация, получена чрез СРС след закриване на Специализираната и Апелативната специализирана прокуратури

Във връзка с законовите пълномощия на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства и Народното събрание да реализират наблюдаване, респективно парламентарен надзор, на процедурите по запазване и заличаване на информацията, получена посредством специфични разследващи средства (СРС), основният прокурор осведоми за проблеми, които се чака да зародят при използването на Преходните и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт във връзка с процедурите по използването на СРС, прекратяване на потреблението им и тяхното заличаване след закриването на Специализираната и Апелативната профилирана прокуратури.

Промените плануват закриване на профилираните прокуратури, считано от 27.07.2022 година От тази дата прокурорите от Специализирана прокуратура имат 7-дневен период да изпратят неприключилите наказателни производства по подготвеност на други прокуратури, в това число и информация за прилаганите все още на закриването СРС.

Преназначаването на магистратите влиза в действие също от 27.07.2022 година и те към този момент няма да имат качеството на прокурори в профилираните прокуратури, респективно наблюдаващи прокурори по съответни каузи. Така се слага под въпрос самото осъществяване на закона за всяко съответно наказателно произвеждане, включително за делата, по които са прилагани или се ползват СРС, защото магистратите към този момент няма да имат пълномощия да работят по тях.

Остават нерешени и въпроси, свързани с заличаване на информацията, събрана според Закона за специфичните разследващи средства (ЗСРС), и изпращането на заключителен отчет до съда. При прекратяване използването на СРС наблюдаващият прокурор е задължен неотложно да уведоми съда, дал разрешението за използването им, а с цел да унищожи информацията, събрана в хода на използването на СРС, е належащо да получи в 10-дневен период предписание за заличаване.

В едномесечен период след преустановяване използването на СРС прокурорът би трябвало да съобщи отчет на съдията, разрешил специфичните разследващи средства.

Имайки поради, че с промените на Закона за правосъдната власт се закрива и Специализираният углавен съд, поражда въпросът към кой съд следва да бъдат ориентирани тези документи – Софийски градски съд или различен способен първоинстанционен съд, пред който ще се преглежда делото.

Главният прокурор акцентира, че неналичието на механизми за решение на поставените проблеми, ще докара до закъснение и нарушаване на закона, както и че поражда риск в бъдеще да бъде възприето, че разпорежданията за заличаване на събраната посредством използване на СРС информация, която няма да се употребява за правене на материални доказателствени средства, са издадени от незапознат орган.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР