Във връзка с усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на

...
Във връзка с усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на
Коментари Харесай

Камара на строителите с обръщение към държавните и общински органи, строителните фирми и цялата общност

Във връзка с усложнената епидемиологична конюнктура, обвързвана с разпространяването на COVID-19 в България, и оповестеното с Решение от 13.03.2020 година на Народното събрание изключително състояние, както и с рекомендациите на Националния действен щаб УС на Камарата на строителите показва своята цялостна поддръжка за въведеното изключително състояние и подхванатите от държавното управление ограничения.

От Камарата направиха послание към държавните и общински органи, строителните компании и цялата общественост.

Ето какво гласи то:

Същевременно с това отчитаме тежките последствия върху стопанската система и бизнеса и по-специално върху стро¬ителния бранш и нуждата от незабавни решения за облекчение на компаниите в изискванията на ограничаващите ограничения в страната.

Като авторитетна браншова и публично виновна организация КСБ показва следната позиция:

1. Строителството би трябвало да продължи. Секторът е структуроопределящ за стопанската система на страната и обезпечава претовареност на над 200 хиляди служащи и чиновници. За тях и техните фамилии прекъсването на строителната активност значи отнемане от средства за прехранване, неспособност за възнаграждение на отговорности, сметки, за закупуване на жизненоважни лекарства. По отношение на огромните инфраструктурни планове, финансирани с европейски средства, прекъсването на СМР може да докара до закъснение на периода на осъществяване и финансови корекции, а в някои случаи и до загуба или връщане на евросредства.

2. Настояваме за бързо разплащане от страна на страната, общините, организациите и всички възложители към строителните компании за към този момент осъществена и призната работа. КСБ въз основата на информация, предоставена от компаниите членове, изготвя информация за дължимите средства от обществени възложители към сектора.

3. Държавата да създаде в незабавен порядък механизъм за завършване и разплащане на многочислени публични поръчки с по-малък размер.

4. Администрацията не би трябвало да стопира работа, като се положат оптимални старания за бързо култивиране на документи, информации, удостоверения и други.

5. Призивите за стопиране на публичните поръчки са изцяло несъстоятелни. Икономиката би трябвало да продължи да се развива при съблюдаване на санитарно-епидемиологичните ограничения.

6. Извънредната обстановка изисква изключителни ограничения по ускорение и опростяване на приемането на приключените СМР и бързото им разплащане даже в случаите, в които обектите не се завършили заради забавени и/или отсрочени доставки на първични материали, уреди и съоръжение от чужбина. В тези случаи би трябвало да се разработят механизми за преразглеждане на към този момент контрактувани периоди за осъществяване на договорите.

7. Необходимо е да се влагат повече обществени средства в огромни и средноголеми инфраструктурни планове, с които да се поддържа българската стопанска система. По време на рецесии общественият запас е този, който извежда стопанската система от криза.

Във времето на съществени и непредвидими провокации, пред които Европа и нашата страна са изправени, за КСБ и нейните членове от първостепенно значение е продължение на работата на компаниите и опазване на хората, заети в тях, тъй като от това зависи оцеляването им в този сложен за всички интервал, а с това и запазването на бранша.

Можем да се оправим единствено дружно, проведено, трезво, без суматоха, с мисъл за сегашното, само че и за бъдещето.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР