Във връзка с тиражираните в публичното пространство неверни и манипулативни

...
Във връзка с тиражираните в публичното пространство неверни и манипулативни
Коментари Харесай

Позиция на АЕЦ Козлодуй ЕАД относно тиражирани манипулативни твърдения, свързани с предсрочния пуск на 6-и блок

Във връзка с тиражираните в общественото пространство погрешни и манипулативни изказвания, свързани с предварителния пуск на 6 блок, заявяваме следното:
Категорично отхвърляме като погрешни и манипулативни тиражираните в общественото пространство мнения по отношение на пуска на 6 енергоблок на АЕЦ „ Козлодуй” след планов годишен ремонт. Възразяваме против всички изказвания и внушенията за непазарно държание от страна на Дружеството, както и против това, че с предварителния пуск на блока, цитираме: „ АЕЦ извърши подигравка с всички консуматори на електрическа сила в България”.
Фактите:
Пусковите интервенции след планов годишен ремонт не престават съвсем 10 денонощия. Извършва се огромен размер наложителни инспекции и тествания на оборудването и софтуерните системи. По авансово одобрена стратегия и прецизен график се извършват интервенции до цялостно потвърждаване на техническата подготвеност на системите и оборудванията. След тяхното привършване се пристъпва към включване на генератора и паралел с енергийната система. Сложността на оборудванията и системите постановат с приоритет да са резултатите от инспекциите на работоспособността на блока, а не срокът за търговия в един от борсовите сегменти (13 часа).
Пускът на генератора е регистриран в 01:41 ч. на 01.11.2021 година Този факт потвърждава, че е невероятно предходния ден, на 31.10.2021 година, АЕЦ „ Козлодуй” да е задържала сила и с това да е повлияла на ценовите равнища на „ Ден напред”. Задържане на мощ могат да си разрешат централи с динамични характерности като Водноелектрическа централа, само че не и нуклеарна мощ, която към оня миг даже не е включена към електроенергийната система. За ден на доставка 01.11.2021 година на пазара „ Ден напред” АЕЦ „ Козлодуй” е предоставила същите количества електрическа сила, както и през последните дни на месец октомври. От борсовите резултати е видно, че клиринговите цени са варирали към все по-високи равнища. Внушението, че АЕЦ „ Козлодуй” дефинира и въздейства на цените на рисков и мощно волатилен почасов пазар като пазар „ Ден напред” във щета на бизнеса, са изрично несъстоятелни и манипулативни.
Предварителното оповестяване на желание за пуск, което след това по механически аргументи може да бъде забавено и да не се реализира, би предизвикало на пазара обилни вреди.
Съгласно условията на REMIT, отразени и в Правилата за работа на проведения борсов пазар се изисква издание на известие в уеднаквен формат на интернет уеб страницата на БНЕБ ЕАД в период до 1 час след настъпване на събитието. Информацията за пуска на 6 енергоблок навреме е оповестена на интернет уеб страницата на БНЕБ ЕАД (Раздел Пазарен контрол, Спешни известия за пазара) в 02:24 ч. на 01.11.2021 година, т.е. 43 минути след включване на генератора. Същата информация е оповестена и на интернет уеб страницата на „ АЕЦ Козлодуй” ЕАД (секция REMIT), изпратено е и известие до ЕСО ЕАД.

Твърдението, че към 17:00 ч. на 31.10.2021 година, т.е. преди пуска на блока, АЕЦ „ Козлодуй” е продавала на пазара „ В рамките на деня” по 200 MW на цени под пазар „ Ден напред”, е погрешно. Това не са покупко-продажби на „ АЕЦ Козлодуй” ЕАД. Всяка подписана договорка през платформата на БНЕБ има собствен неповторим идентификационен номер и час на подписване, тъй че информацията в цялостен размер е налична при борсовия оператор и е изцяло доказуема. Продажбите на електрическата енергия, с които е обезпечено натоварването на блока, са почнали след неговия пуск в първия наличен час за търговия, а точно 4:00 часа българско време, и са траяли до края на денонощието. Всякакви други дейности, свързани с предварителни пазарни реализации, биха били рискови за Дружеството. Действително търгуваните размери за множеството часове от 1 ноември бележат растеж по отношение на предишни дни, само че изказванието, че АЕЦ „ Козлодуй” е продавала 200 MW преди да се пусне 6 блок, е чиста нечиста сделка.

Невярно е и изказванието, че продажбите на АЕЦ „ Козлодуй” са достигали 1000 MW. Тази мощ блокът доближи едвам към 16:00 ч. на идващия ден, 02.11.2021 година, т.е. търгуваните размери са доста по-малки.

Невярно е и внушението, че, цитираме: „ блок 6 бе ‘изнесен’ тази нощ, и бяха субсидирани непознати търговски участници, вместо български”. С оглед спецификата на този екран за търговия до подписване на договорката не е ясно чия е насрещната оферта. Едва след сключването на покупко-продажбите се пресъздават само националните знамена на пазарните зони, без имената на комерсиалните сдружения. Немалък размер покупко-продажби са подписани и с пазарна зона България.

В умозаключение – цялата тиражирана информация във връзка с комерсиалната активност на АЕЦ „ Козлодуй” е поднесена в общественото пространство извънредно манипулативно и неточно, внушава съмнение, злонамерено поврежда имиджа на Дружеството и точно това е „ гавра”, само че е подигравка и насмешка с напъните на над шест хиляди и двеста души, осъществили със себеотдаденост и дисциплинираност, при съблюдаване на всички ограничения за сигурност, плановия годишен ремонт (ПГР) на 6-ти енергоблок и дали опция блокът да бъде пуснат 5 дни предварително, с което бяха обезпечени спомагателни количества електрическа енергия – над 100 000 МВтч.
„ АЕЦ Козлодуй” ЕАД си резервира правото да предприеме всички планувани от закона дейности за отбрана на престижа и положителното име на Дружеството.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР