Във връзка с тиражирани неверни твърдения за липса на констатации

...
Във връзка с тиражирани неверни твърдения за липса на констатации
Коментари Харесай

Министерство на финансите: Има констатирани нарушения при проверката в АПИ

Във връзка с тиражирани погрешни изказвания за липса на констатации за нарушавания при инспекция на Агенцията за държавна финансова ревизия (AДФИ) в Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) Министерството на финансите (МФ) декларира, че при инспекцията са установени съществени нарушавания. Това се показва в позиция, публикувана до медиите от пресцентъра на министерството. От там прецизират, че обект на инспекцията е контракт сред АПИ и „ Автомагистрали “ ЕАД с предмет: „ Доизграждане на Автомагистрала „ Хемус “ в сектори седем, осем и девет на обща стойност 1 350 000 000 лева без Данък добавена стойност.

Сред главните констатации в отчета от инспекцията, основани на експертен разбор на контракта, са, че той е подписан при повишени анализни цени в общ размер на 18 073 247, 48 лева, с което не са предпазени финансовите ползи на организацията, показват от МФ.

От министерството смятат, че са налични " ясни констатации за изрично повишени цени " на разнообразни материали и действия по строителството на тези сектори от Автомагистрала „ Хемус “. Установеното завишение не е намерило отражение като щета, защото все още на осъществяване на инспекцията СМР - по контракта не са осъществявани, одобрявани и заплащани, споделят от ведомството.

" Констатираното е заобикаляне на Закона за публичните поръчки при превъзлагането на действия от „ Автомагистрали “ ЕАД по 15 бр. контракти за планиране на стойност 3 718 287 лева То не е глобено, тъй като обект на инспекцията е АПИ, а не „ Автомагистрали “ ЕАД, което е правило превъзлаганията ", разясняват също от МФ. В позицията се показва също, че в хода на инспекцията от АПИ документално са декларирали, че не са осведомени с контракти за превъзлагане, които е сключвало „ Автомагистрали “ ЕАД. " Това, от своя страна, е наложило с напътствие от наблюдаващия прокурор да се извърши само насрещна инспекция на сдружението за обзор на налична документи ", смятат от МФ.
" Заключенията в отчета на АДФИ се базират на подробен експертен разбор с експерт, при който е установено съществуване на погрешно ценообразуване и завишение на анализните цени ", споделят още от министерството.

" Неправилното ценообразуване се следи в съвсем всички прегледани позиции и се показва най-много в погрешно ценообразуване на машиносмените; повишени спомагателни разноски за труд и механизация; непосочване в анализните цени на машини с съответни характеристики; непредставяне на употребяваните фирмени разходни правила, уедрени сметни правила или други, което води до извода, че такива липсват или не са употребявани ", заключват от МФ.

От министерството означават, че финансовата ревизия на АПИ е осъществена със заповед от 13 юли 2021 година за съблюдаване на нормативните актове. И изясняват, че АДФИ е направила инспекция за правомерност по отношение на съблюдаване на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната активност, както и законодателството в региона на публичните поръчки при сключването и осъществяването на контракт от 18 декември 2019 година, сред АПИ и „ Автомагистрали “ ЕАД, с предмет: „ Доизграждане на Автомагистрала „ Хемус “ в сектори седем, осем и девет.

" Целта на инспекцията е да се откри има ли превъзлагане на действия, на кои лица, спазени ли са нормативните разпореждания за това; има ли актувани и неизпълнени строително-монтажни работи и има ли повишени цени, погрешно ценообразуване, нарушавания при осъществяването ", акцентират от МФ.

Извършена е инспекция на 33 контракта на стойност 2 306 736 171 лева Резултатите са отразени в отчет от 16 февруари т.г. и умозаключение към него, чието малко обобщение е оповестено при започване на април 2022 година Докладът е изпратен на Министерството на районното развиване и благоустройството и органите на прокуратурата, се споделя още в позицията на министерството.

Тази заран пред симпатизанти водачът на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов съобщи, в последния ден, когато е станало ясно, че няма да се сформира държавно управление, е излязло известие от Агенцията за държавна и финансова ревизия (АДФИ), подчинена на финансовия министър в оставка Асен Василев за автомагистрала " Хемус ":

" Чета: Въпреки всички разкрития на служебните министри от предходната година и на кабинета " Петков " през тази за корупционни практики при построяването на автомагистрала " Хемус " и предплатено раздадени милиони, Агенцията за държавна и финансова ревизия не открива безусловно никакви нередности при договорите за строителство на сектори 7, 8 и 9 ", съобщи Борисов, цитирайки по думите му известие от АДФИ.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР