Във връзка с ръста на цената на въглерода (carbon price),

...
Във връзка с ръста на цената на въглерода (carbon price),
Коментари Харесай

Високите цени на въглерода в ЕС са довели до катастрофално понижение на конкурентоспособността на въглищните и газови мощности


Във връзка с растежа на цената на въглерода (carbon price), на европейските пазари са се нараснали експлоатационните разноски на електроцентралите на въглища и газ (въглищни и газови електроцентрали).

В Европа работи система на търговия с излъчвания (EU Emissions Trading System), в границите на която се дефинира оптималният размер на излъчвания (квоти), а разрешенията за излъчвания се емитират в границите на избрани аукциони (търгове) и се проведена търговия с тях на пазара.

Британската компания Sandbac е пресметнала, че преодолявайки границата от 20 евро на звук, европейският въглероден пазар е довел енергийните пазари до повратна точка. Зад този поврат общите разноски за единица електрическа енергия от новите слънчеви и вятърни електроцентрали в континенталната част се оказват под характерните оперативни (само) разноски от към този момент настоящите въглищни и газови електроцентрали. „ Днес европейската цена на въглерода доближи 20 евро. Нашият разбор демонстрира повишаването на цените на въглерода, въглищата и природния газ, което значи, че за пръв път слънчевата и вятърна сила, създадени на сушата могат да се конкурират с краткосрочните разноски за произвеждане на електрическа енергия от съществуващите въглищни и газови мощности “, считат от Sandbac.

Sandbag не регистрира всички оперативни разноски, а единствено горивните разноски и заплащането за излъчвания от въглищните и газови мощности, сравнявайки ги с еднократните цени, избрани според от резултатите от състезанията от слънчева и вятърна сила.

На графиката е показано точно такова съпоставяне. От началото на 2017 година посочените разноски за произвеждане на електрическа енергия на основата на въглищата са се нараснали със 72 % до 46 евро за МВтч, а от газови мощности – с 43 евро до 49 евро за МВтч. Това пресмятане се базира на данни на пазара от четвъртък когато цената на СО2 е била 20,42 евро за звук.

За съпоставяне се показва, че в Германия да вземем за пример цените на силата от вятър и слънце са били ниски през 2017 година и са останали такива и през 2018 година - към 38 евро за МВтч.

Ръстът на разноските за единица създадена сила във въглищната и газова енергетика се обуславя освен от растежа на цените на въглерода, които за година са нарастнали четири пъти, само че и от растежа на цените на въглищата и газа. Например цената на въглищата в Европа от януари 2017 година са се нараснали с 30 %. Тъй като отделянето на излъчвания от въглищните мощности са значително повече от газовите, доста от мощностите ще преминат от въглища на газ. Това на собствен ред ще подкрепи по-нататъшния растеж на търсенето и на цената на синьото гориво, което още повече ще утежни икономическите индикатори на газовите мощности, в съпоставяне със слънчевата и вятърна енергетика.

Това се новосъздалата се обстановка в европейската енергетика и съдейки по всичко е единствено началото. Повечето специалисти предвиждат по-нататъшен растеж на цената на СО2, да вземем за пример Carbon Tracker чака през идната година постигане на 35 евро на звук.

В краткосрочно бъдеще, подобен бърз растеж на цената на въглерода ще докара до растеж на цените на едро на електрическата енергия, което се следи и в този момент. Възможни са отрицателни последици за енергоемките произвеждане, такива като да вземем за пример стоманодобивните. От друга страна дадената обстановка подкрепя отхвърли от въглищни мощности, към което се стремят множеството европейски страни, а също по този начин подтиква разпространяването на ВЕИ.

https://sandbag.org.uk/2018/08/22/new-wind-solar-vs-existing-fossil/

Вижте също: https://www.carbontracker.org/reports/carbon-countdown/

https://sandbag.org.uk/project/coal-to-clean/
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР