Във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в

...
Във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в
Коментари Харесай

Радев ще проведе консултации с партиите за състава на ЦИК на 5 май

Във връзка с признатите от 45-ото Народно заседание промени в, президентът ще организира на 5 май съвещания с парламентарно показаните партии и обединения, с цел да се запознае с препоръчаните от тях номинации за състава на Централната изборна комисия. Покани за това бяха изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно заседание, оповестиха от прессекретариата на президента.
Публичното чуване на предложенията, направени от парламентарно показаните партии и обединения, ще стартира от 14.00 часа на „ Дондуков “ 2 и ще се излъчва в действително време на интернет-страницата на президентската институция на адрес:
https://www.president.bg/static56/Online-video/
Със собствен декрет през днешния ден президентът утвърди правила за осъществяване на обществени съвещания и процедура за назначение на състава на ЦИК.
 Българи в чужбина упорстват за гласоподаване по пощата, електронно гласоподаване и машинно гласоподаване Българи в чужбина упорстват за гласоподаване по пощата, електронно гласоподаване и машинно гласоподаване
Да бъдат въведени гласоподаване по пощата, електронно гласоподаване и машинно гласоподаване - това желаят българи, живеещи в чужбина, обединени в ин...
Припомняме, че президентът Румен Радев издаде преди три дни декрет за обявяване на измененията в Изборния кодекс, излиза наяве от брой 36 на Държавен вестник
В последния работен ден преди празниците излезе изключителният брой на Държавен новина, в който измененията са обнародвани.
На 29 април по мрачно депутатите одобриха на второ четене промени в Изборния кодекс. Народните представители взеха решение да се гласоподава с машини в България и в чужбина в секциите с над 300 гласоподаватели. Машинно гласоподаване няма да се създава в изборни секции в страната с по-малко от 300 гласоподаватели, при гласоподаване с преносима изборна кутия, в изборни секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги, в изборни секции на плавателни съдове под българско знаме. В случаите, в които машинното гласоподаване се окаже невероятно, секционната изборна комисия ще уведомява неотложно районната изборна комисия и Централната изборна комисия и гласуването ще продължи с хартиени бюлетини. Народното събрание реши съставът на Централната изборна комисия да бъде понижен на 15 членове. Този брой ще включва ръководителят, заместник-председателите и секретарите. Те ще се оферират от парламентарно показаните партии и обединения. Текстовете плануват целият състав на ЦИК да се назначава с декрет на президента на републиката след обществени съвещания и процедура, избрана от президента. Парламентът реши ЦИК да дефинира изискванията и реда за видеонаблюдението при броене на гласовете.
Всичко за измененията в Изборния кодекс вижте
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР