Във връзка с появили се медийни информации за авария в

...
Във връзка с появили се медийни информации за авария в
Коментари Харесай

ДАНС и МВР разследват аварията в ПАВЕЦ Чаира

Във връзка с появили се медийни информации за повреда в ПАВЕЦ " Чаира " в Министерския съвет бе даден ексклузивен брифинг.

Министърът на енергетиката Александър Николов удостовери, че в действителност става дума за повреда. Ето за какво от през вчерашния ден (22 март) вечерта тече инспекция. Днес рано сутринта заместник-министърът на енергетиката Данаил Николов бил там и инспекцията продължава да тече и в този момент. Събират се данни за какво и какво тъкмо се е случило. По-конкретно казусът е с елемента, който може да създава до 210 мегавата на час. При тестванията обаче се оказало, че при натоварване на машината - от 130 на 170 мегавата, се чува тежък екот.

" Ние разчитахме на ПАВЕЦ " Чаира " - разчитахме, че с нея ще можем да понижим цените на ток в пикове часове, само че за жалост в този момент това няма да може да се случи " - изясни енергийният министър и добави, че, когато се открият повече данни от инспекцията, а тя е на няколко равнища, в това число тече и от страна на БЕХ, той ще даде навреме информация.

Премиерът Кирил Петков добави, че при тази повреда няма наранени хора, случаят не заплашва никого и няма заплаха от повишение цената на тока. Той уточни, че е разпоредил на Министерство на вътрешните работи и ДАНС да създадат цялостни инспекции, като техни представители към този момент пътуват към мястото.

" Договорът за ремонт на въпросната турбина е подписан през 2017 година от ГЕРБ, само че за жалост не е с " Тошиба ", които са производителите. Може би, в случай че беше с тях, в този момент нямаше да имаме този проблем " - посочи Кирил Петков и също удостовери, че ще се направи цялостна инспекция за да се избегне сходен случай за идната турбина. Надеждите са тя да влезе в употреба до три седмици.

По мотив изказването на съветския президент Владимир Путин, че разплащането с съветска страна ще става единствено в рубли, министърът на енергетиката посочи, че има финансов контрагент, който може да извърши преводите в рубли и заплащанията ни не са изложени на риск.

На въпрос към премиера за формирано досъдебно произвоство от страна на прокуратурата към Асен Василев, той отговори, че не е публично известен за това, само че в случай че това е правилно, това би било цялостно безсрамие и позор.

 

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР