Във връзка с постъпили материали, изпратени от Върховна касационна прокуратура

...
Във връзка с постъпили материали, изпратени от Върховна касационна прокуратура
Коментари Харесай

Прокуратурата: Към момента не са събрани и предоставени от МВР достатъчно доказателства по делото Булгаргаз


Във връзка с постъпили материали, изпратени от Върховна касационна прокуратура (ВКП), свързани с лицето Н. П. и събрани след осъществена от ВКП инспекция по сигнал на министър-председателя Кирил Петков, Софийска градска прокуратура (СГП) уведомява следното:

Под надзора и управлението на СГП продължава следствието по случая, добил социална известност като делото „ Булгаргаз “. Софийската градска прокуратура е уведомила българската общност неведнъж за извършените дейности по следствието. 

Припомняме, че същото е формирано от проверяващ служител на реда в Главна дирекция „ Национална полиция “ (ГДНП) на 28.01.2022 година с разпит на очевидец за две закононарушения: за това, че през м. декември 2021 година длъжностно лице от „ Булгаргаз “ ЕАД умишлено сключило неизгодна договорка, от която е произлязла забележителна щета – закононарушение по член 220, алинея 1 от Наказателен кодекс, и за това, че в интервала 26.03.2020 година – 13.12.2021 година длъжностно лице от КЕВР не е изпълнило служебните си отговорности за да аргументи другиму щета и от това са могли да настъпят немаловажни нездравословни последствия – закононарушение по член 282, алинея 1 от Наказателен кодекс. 

По досъдебното произвеждане са осъществени огромен размер от дейности по следствието, като част от тях се извършват и персонално от наблюдаващите прокурори. На 07.02.2022 година в СГП прокурорите организираха разпит на Н. П. в качеството му на очевидец. Същият е дал показания по отношение на метода, по който действа енергийният пазар, както и по отношение на механизма на търговията с газ на контролирания и нерегулирания пазар в България.

Преценката на екипа от прокурори е, че към сегашния миг не са събрани и предоставени от Министерство на вътрешните работи задоволително доказателства по смисъла на член 219, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс за привличане към наказателна отговорност на съответно лице за закононарушенията, за които е формирано досъдебно произвеждане, или за друго закононарушение от общ темперамент. Към момента са дадени голям брой инструкции от наблюдаващите прокурори, като следва тяхното осъществяване от страна на органите на изпълнителната власт.

Напомняме, че от воденото досъдебно произвеждане са отделени материали с оглед данни за осъществени закононарушения по член 282 от Наказателен кодекс от висшестоящи чиновници на Главна дирекция „ Национална полиция “. Установено е, че направени докладни мемоари по отношение на инспекция по кореспонденция, касаеща досъдебното произвеждане, с сложени върху тях ръкописни резолюции с инструкции за започване на досъдебно произвеждане и задържане на разположение за 24 часа. В тази връзка се прави инспекция по реда на член 145, алинея 1 от Закон за съдебната власт.  

Разследването по делото продължава. За резултатите от бъдещи дейности по следствието в хода на делото „ Булгаргаз “ българската общност ще бъде навреме осведомена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР