Във връзка с постъпили искания от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД

...
Във връзка с постъпили искания от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД
Коментари Харесай

Отпускат се допълнителни количества вода за питейно-битови нужди от язовирите Копринка и Горни Дъбник

Във връзка с постъпили претенции от „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД - Стара Загора, кмета на община Кричим и регионалния шеф на област Плевен министърът на околната среда и водите Емил Димитров утвърди смяна в графика за месец август за потребление на водите от язовирите "Копринка " и "Горни Дъбник ", оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Поради траялото засушаване през последните месеци и последвалото намаляване на статичните равнища на водовземни уреди за питейно водоснабдяване в Министерство на околната среда и водите се получиха писма с искане на подпомагане за оводняване на речните тераси за поддържане на подземните водоизточници, както следва:

• „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД - Стара Загора осведомят Министерство на околната среда и водите с писмо, че главните водоизточници за гр. Стара Загора - 58 броя шахтови и тръбни кладенци, ситуирани в терасата на река Тунджа, са с понижен дебит, заради което е належащо обезпечаване на водни количества за оводняване на речното корито на река Тунджа.

• Писмото от кмета на община Кричим е с искане да се обезпечи по 5 м3/сек вода в река Въча за поддържане на кладенци за питейно-битово водоснабдяване на гр. Кричим, гр. Перущица и с. Устина.

• С писмо регионалният шеф на област Плевен осведоми Министерство на околната среда и водите за нужда от изкуствено поддържане на системи от инфилтрационни изкопи, опасващи водовземни кладенци за питейно водоснабдяване на гр. Плевен.

С цел застраховане на питейно-битовото водоснабдяване месечният график за август се трансформира, както следва:

Язовир “Копринка” (завирен размер към 13.08.2020 година - 30,200 млн. м3)

• В интервала 20 август - 22 август 2020 година посредством изпускателен савак на Водноелектрическа централа „ Копринка “ (или главен изпускател на язовир „ Копринка “) да се обезпечават по 20 м3/сек към река Тунджа, отмерено разпределени в денонощието до постигане на 5,00 млн. м3. В този интервал за напояване по канал M1 да се подават количества до 4 м3/сек.

• След 22 август 2020 година да се подават води за напояване и промишлено водоснабдяване в рамките на позволения месечен предел, в съгласие сред НЕК-ЕАД, Народно събрание ЕАД и “Енерго-Про България” АД.

Язовир “Горни Дъбник” (завирен размер към 13.08.2020 година - 52,149 млн. м3)

• Разрешават се в допълнение 0,260 млн. м3 за завиряване на язовир „ Долни Дъбник “ за изкуствено поддържане на подземни води. Общо позволените води за завиряване на язовир „ Долни Дъбник “ възлизат на 0,810 млн.м3, при общо позволени води от язовир "Горни Дъбник " - 3,05 млн. м3.

Басейновите дирекции ще осъществят надзор по отношение на въздействието на позволените спомагателни размери за оводняване върху равнището в кладенците за питейно водоснабдяване.

В останалата си част графикът за потребление на водите на комплексните и значими язовири през месец август 2020 година остава неизменен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР