Във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост Община Благоевград

...
Във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост Община Благоевград
Коментари Харесай

Важно от община Благоевград: Започва приемът на заявления за саниране

Във връзка с Плана за възобновяване и резистентност Община Благоевград приема заявки за кандидатстване за саниране на многофамилни жилищни здания по процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – Етап II “, финансирана от Европейски съюз.
Допустими за финансиране по процедурата са многофамилни жилищни здания, които се ръководят по реда на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност и са проектирани преди 26 април 1999 година Сградите следва да са предопределени за непрекъснато обитаване и минимум 60% от тяхната разгъната застроена повърхност да се заема от жилища. В постройката би трябвало да има минимум четири независими обекта, на повече от един притежател.
За присъединяване в процедурата е належащо да има записано Сдружение на притежатели (СС), което да съставлява етажната благосъстоятелност за задачите на кандидатстването и при последващото осъществяване на утвърдените планове.
В рамките на Етап II от процедурата безвъзмездната финансова помощ е в размер на 80% от допустимите разноски, нужни за реализация на плана. Останалите 20% от цената на разноските се обезпечават от съответното Сдружение като личен принос.
С цел бистрота и осведоменост Община Благоевград държи да запознае всички заинтригувани с точните условия за кандидатстване и осъществяване.
1. Дейности, финансирани със лични средства от Секретен сътрудник.
По актуалната процедура Сдруженията на притежателите ще финансират напълно със лични средства следните действия:
 Извършване на проучване за енергийна успеваемост и узаконяване за ЕЕ – в началото проучване за енергийна успеваемост за задачите на подаване на предложение по актуалната процедура;
 Изготвяне на проучване за определяне на техническите характерности и на механически паспорт на сградата;
 Изготвяне на капиталов план и оценка на сходството му според ЗУТ;
 Авторски и строителен контрол според ЗУТ;
 Изготвяне на самостоятелна експертна оценка, направена от сертифициран енергиен инспектор след привършване на дейностите по осъществяване на СМР;
 Въвеждане на обекта в експлоатация;
 Публичност и информация на проекта;
 Организация и ръководство на плана.
Още на стадий кандидатстване всяко Сдружение на притежатели следва да показа документи, с които да потвърди, че е в положение да обезпечи изискуемия личен финансов принос (напр. банкова препоръка, извлечение от банкова сметка, уверение, издадено от съответна комерсиална банка, писмо за поддръжка от банка или друга институция).
2. Документи за кандидатстване.
Документите за кандидатстване включват Заявление (по образец) и съответните приложения, както и техническа документи в т. ч архитектурно снимане, проучване за енергийна успеваемост, съпроводено от годен документ за енергийни характерности, проучване за определяне на техническите характерности и механически паспорт на постройката. Техническата документи, направена за задачите на кандидатстване по Етап I на процедурата, може да бъде употребена от Сдруженията при подаване на заявки за присъединяване и по Етап II.
Образците на документи са оповестени на формалната страница на Община Благоевград и са налични на следния интернет адрес:
https://www.blagoevgrad.bg/…/podkrepa-za-ustoichivo….
Заявленията за присъединяване по процедурата се подават в Деловодството на Община Благоевград всеки работен ден в границите на откритото работно време.
Крайният период за подаване на документи за кандидатстване към общинска администрация е 10. 01. 2024г. В случай на удължение на периода за кандидатстване към Министерство на регионалното развитие по процедурата, Община Благоевград ще удължи приема за подаване на документи в сходство с новия период.
Община Благоевград провежда осведомителни срещи с всички искащи да аплайват на 03. 01. 2024г. и на 04. 01. 2024г. от 17:30 часа в зала „ 22-ри септември “.
Допълнителна информация и уточнения по процедурата жителите могат да получат в Областен информативен център - Благоевград на адрес: пл. Георги Измирлиев - Македончето; №5 (вход за зала „ Пейо Яворов “), телефони за връзка: 0893336728, 0893 405768; 0893 336727

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР