Във връзка с писмо №1400-5-(29)/ 08.03.2022 г. от Областния управител

...
Във връзка с писмо №1400-5-(29)/ 08.03.2022 г. от Областния управител
Коментари Харесай

Община Мездра обявява Процедура за избор на членове на Съвета на децата

Във връзка с писмо №1400-5-(29)/ 08.03.2022 година от Областния шеф на област Враца Община Мездра афишира Процедура за избор на членове на Съвета на децата, оповестиха от администрацията на железничарския град.
Детското присъединяване е един от главните правила на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето. То е обвързвано с правото на децата да показват своето мнение и да се включват в процесите на взимане на решения по отношение на техния живот и развиване.
Правото на присъединяване е основа за интензивно практикуване на всички други права от детето. Чрез присъединяване си в публичния живот децата получават умения, познания и убеденост, които поддържат тяхното развиване и спомагат за достигането на цялостния им капацитет.
Съветът на децата е съвещателен орган към ръководителя на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) и от 2003 година работи в осъществяване на главните правила на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето и на Закона за протекция на детето. Целта му е да предизвиква детското присъединяване в процесите на разработване на политики за децата.
Прилагането на Процедурата за избор на членове на Съвета на децата е разграничена на 3 равнища: общинско, районно и национално, които са взаимосвързани. По този метод ще бъде построен ефикасен механизъм за детско присъединяване посредством избор на деца, които да съставляват гласа на техните връстници от цялата страна при основаването и използването на ограничения и политики, свързани с младежите. Процедурата цели възстановяване на механизма за детско присъединяване на национално равнище, посредством гарантиране на необятна представителност на локално и на районно равнище.
За членове на Съвета на децата могат да бъдат предлагани кандидатури на деца на възраст от 13 до 16 години, в това число, определени в сходство с Процедурата за избор. В Съвета на децата вземат участие представители (титуляр и заместник) на всички 28 административни области в страната, 4 квоти за деца от уязвими групи и 1 квота за представител на децата, получили интернационална протекция в България.
Членовете на Съвета на децата следва да дават отговор на следните критерии:
• Активност;
• Креативност;
• Толерантност;
• Ангажираност към обща кауза;
• Умение за водене на договаряния и за присъединяване в групови дискусии;
• Ориентираност към резултати;
• Организаторски умения;
• Доказани умения да работи, стимулира и сплотява децата от областта;
• Умение за изявление на позиция от името на другите деца от областта;
• Възможност за пътешестване без компаньон (не се отнася за деца от уязвими групи, които имат потребност от подкрепа).
Желаещите да станат членове на Съвета на децата би трябвало да изпратят в период до 24 май 2022 година следните документи - Формуляр за кандидатстване и Мотивационно писмо, на адрес: гр. Мездра, ул. „ Христо Ботев “ №27, Център за услуги и информация на жителите при Община Мездра или на e-mail: и
Процедурата за избор на членове на Съвета на децата и документите за кандидатстване - Формуляр за кандидатстване и Мотивационно писмо, могат да бъдат изтеглени от интернет страницата на Община Мездра:
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР