Във връзка с обявеното извънредно положение на територията на страната,

...
Във връзка с обявеното извънредно положение на територията на страната,
Коментари Харесай

МРРБ ще разрешава временно спиране на проектите по ОПРР заради извънредното положение

Във връзка с оповестеното изключително състояние на територията на страната, Министерството на районното развиване и благоустройството, Управляващ орган на Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014-2020 година, ще позволи краткотрайно прекъсване на периода за осъществяване на плановете, изпълнявани с финансиране от програмата.

За задачата бенефициентите би трябвало да подадат стимулирано искане, подкрепено със съответните доказателства за фактическа неспособност за осъществяване на дейностите по даден план.

При изпращане на искане за краткотрайно прекъсване в модул „ Кореспонденция " в ИСУН, според Методическите инструкции за осъществяване на планове по Оперативна програма “Регионално развитие”, следва да се уточни съответен интервал с начална и последна дата, който не може да бъде по-дълъг от оповестения период за изключително състояние.

Бенефициентите ще бъдат известени за интервала на краткотрайното прекъсване по всеки самостоятелен контракт, като то ще може да бъде удължено при продължение на изключителното състояние на територията на страната и/или обоснована нужда от страна на бенефициентите.

Изпълнението на плановете ще се удължава с интервал, еднакъв на краткотрайното прекъсване, през който не би трябвало да се извършват действия, защото няма да се признават направените разноски и те ще остават за сметка на бенефициента.

В случай на следваща неспособност контракт с реализатор на социална поръчка да бъде изпълнен при изискванията, при които е бил подписан, най-много във връзка с периода за осъществяване, бенефициентите възложители по Закон за обществените поръчки могат да позволен промени в изискванията на контракта единствено, в случай че неизпълнението се дължи на „ непреодолима мощ " / " изключителни условия ".

Срокът за осъществяване на договорите за безплатна финансова помощ няма да бъде удължаван над оптимално допустимите, според посочените в Насоките за кандидатстване по процедурата. След отпадане на изключителното състояние в страната бенефициентите не следва да изпращат искане за обновяване на периода за осъществяване на плановете.

Ще бъдат променени и периодите за кандидатстване с планове за енергийна успеваемост на публични и жилищни здания в 28-те дребни общини, както и по мярката за деинституционализация на обществените услуги за възрастни и хора с увреждания, които ще бъдат финансирани от програмата. Кандидатите ще могат да подават планови оферти до 21 април 2020 година, като според Насоките за кандидатстване общините е наложително да дават Решение на Общинския съвет.

По отношение на ограниченията за информация и връзка следва да се има поради, че всички действия, свързани с обществени събития и образования за плановете, които са в развой на осъществяване и следва да се изпълнят в интервала на оповестено изключително състояние, следва по опция да бъдат извършени по различен метод - посредством онлайн лъчение в обществените медии, малките екрани, радиа и други.

В случай, че рекомендацията не може да бъде изпълнена, то тези събития следва да бъдат отсрочени.

Управляващ орган на Оперативна програма “Регионално развитие” ще продължи да обработва претенции за предплатени, междинни и дефинитивни заплащания, както и сигнали за неправда и решения за налагане на финансови корекции. Срокът за обжалване на издадените актове стартира да тече от датата на анулация на оповестеното в страната с Решение на Народно събрание от 13.3.2020 година изключително състояние.

Всички останали насоки, инструкции и условия, свързани с кандидатстването и осъществяване на планове по оперативната стратегия остават непроменени.

Препоръчваме да бъде следена настоящата информация на интернет уеб страницата на оперативната стратегия: www.bgregio.eu, Министерството на здравеопазването: www.mh.government.bg, както и модул „ Кореспонденция " на ИСУН 2020.

Конкретни въпроси, свързани с осъществяването на договорите в интервала на въведеното изключително състояние, могат да бъдат отправяни на следната е-поща: [email protected].

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР