Във връзка с многократни запитвания Министерството на финансите прави следните

...
Във връзка с многократни запитвания Министерството на финансите прави следните
Коментари Харесай

От 1 септември физическите лица ще могат да си откриват платежна сметка, която ще се обслужва безплатно

Във връзка с многократни запитвания Министерството на финансите прави следните разяснения, свързани с опцията жителите да получават своите трудови хонорари по така наречен „ платежна сметка за съществени интервенции “, написа Economy.bg.

От 1 септември 2023 година физическите лица ще могат да си откриват платежна сметка за съществени интервенции, като тази сметка ще се обслужва гратис, когато по нея постъпват и се съхраняват средства от трудови хонорари, пенсии, помощи и компенсации за обществено обезпечаване и обществено подкрепяне, стипендии за възпитаници, студенти и докторанти.

Тази опция беше обезпечена за жителите с промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, гласувани с приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година

Условие за потреблението на платежна сметка за съществени интервенции е лицето да няма открита друга платежна сметка в банка, посредством която да може да употребява посочените платежни услуги.

Всеки жител ще има право единствено на една платежна сметка за съществени интервенции. Чрез сметката за съществени интервенции могат да се правят услуги като внасяне на средства по сметката, изтегляне на пари в брой от гише или банкомат, както и други платежни интервенции на територията на страната в левове.

Гражданите ще могат да теглят посочените средства от сметката за съществени интервенции гратис единствено на банкомати на обслужващата банка.

Припомняме, че с приемането от Народното събрание на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година бяха направени промени в Кодекса на труда и надлежно в Закона за ограничение на заплащанията в брой.

С тях се вкара задължението за всички работодатели със 100 или повече наети лица да изплащат трудовите им хонорари единствено посредством превод или внасяне по платежна сметка в посочена от служащия или служителя банка в страната. Законодателят изключи от това обвързване хората, които работят по трудов контракт за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

Подготвени са промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, които сега са оповестени са публично разискване. С тях ще се уточни използването на тази нова част от закона, поради реализиране на заложените цели.

Съгласно Директивата за платежните сметки /2014/92/ЕС/, платежната сметка за съществени интервенции има за цел обезпечаване на улеснен и по-безпрепятствен достъп до банково обслужване на по-уязвими консуматори.

Тези законови промени целят да допринесат за изсветляване на стопанската система, а това, от своя страна, основава предпоставки за по-добър стопански напредък, по-добро качество на труда и по-добър стандарт на живот.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР