Във връзка с многобройните запитвания от български медии относно позицията

...
Във връзка с многобройните запитвания от български медии относно позицията
Коментари Харесай

Изявление на Министерството на външните работи на Руската федерация относно случая „Скрипал“

Във връзка с многочислените запитвания от български медии по отношение на позицията на Русия по случая на някогашния офицер от съветското Главно разследващо ръководство (ГРУ) Сергей Скрипал и щерка му Юлия, които бяха отровени в английския град Солзбъри на 4 март, от пресслужбата на Посолството на Руската федерация в България показват изказване по тематиката от Министерството на външните работи в Москва, което публикуваме без редакторска интервенция.

„ Британските управляващи систематично показват неспособността да обезпечат сигурността на съветските жители на своята територия. Въпиющи образци на това, в частност, са отравяне на някогашния помощник на Федералната работа за сигурност на Русия А.Литвиненко, гибел при неизяснени условия на съветските предприемачи Б.Патаркацишвили и А.Перепеличний, таинствено «самоубийство» на Б.Березовский и удавяне на неговия настоятелен сътрудник Н.Глушков и, най-сетне, посегателство на живот и здраве на С.Скрипал и Ю.Скрипал. В последния случай Лондон подцени всички правила на интернационалното право, етиката и здравия смисъл. Без да дава каквито и да било доказателства и даже не предлагайки никаква съответна картина на случилото се, Лондон упрекна Русия в отравяне на личните жители, стартира да употребява наименование на химическото вещество, което в никакъв случай не се е употребило при нас, разпростра огромна политическа и медийна акция.

Инспирирано бе безоснователно експулсиране на съветските дипломати от редица страни и представителства към интернационалните организации, беше разгласен комплекс от други санкционни ограничения. Нашите законни условия да ни дават мостри от приложеното вещество бяха пренебрегнати. Следственият комитет на Руската Федерация на 16 март т.г. възбуди наказателно дело по отношение на опита за преднамерено ликвидиране на гражданка на Руската Федерация Ю.Скрипал и приготви надлежно питане до английската страна. Очакваме от Лондон съответно взаимоотношение в границите на воденото от нашите органи на реда следствие. Държането на английските управляващи провокира доста въпроси. Населението на самата Англия се държи в неведението по отношение на основните моменти на този случай, разгласен за сериозна опасност, не се знае сбор потърпевши. Премълчава се и информация за активността на намиращата се близо до Солсбери секретна лаборатория в Портон Даун, където, както всички знаят, се организираха работи по основаване на химически оръжия. Скрива се информация за извършените от този център дружно с английските военни годишни учения «Токсична кама» в навечерието на отравяне на Скрипали, в границите на коите се упражняваха техники на битката с химическото и биологическото заразяване. По целия свят с напъните на Лондон се разпростира акция по образуване на безспорна хипотеза на виновността на Русия.

Върви съзнателна, преднамерена ескалация на борбата, демонстриране на силата покрай съветските граници. Очевидна е линия на опълчване на политико-дипломатическото взаимоотношение, което би могло да способства за обективно и всестранно разглеждане на случая в Солсбери. Анализът на комплекса на всички условия свидетелства за незаинтересуванността на английските управляващи да се изяснят същинските претекстове и да се открият изпълнителите на закононарушението в Солсбъри и ни кара да мислим за възможна причастност към него на английските специфични служби. Ако съветската страна не получи безапелационни доказателства на противоположното, ще считаме, че дума става за опит за ликвидиране на нашите съграждани вследствие на най-голямата политическа провокация. Подчертаваме, че доказателствата в този случай дължи таман английската страна “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР