Във връзка с изнесените в медиите факти относно работата на

...
Във връзка с изнесените в медиите факти относно работата на
Коментари Харесай

БЧК с коментар за разкритията за Helpkarma

" Във връзка с изнесените в медиите обстоятелства по отношение на работата на дарителска платформа, Българският Червен кръст декларира, че осъжда с дарени средства и незачитането на волята на донорите и вярата в положителното. Вярваме, че виновните институции бързо ще приключат инспекцията по проблема, с цел да не се наранява доверието в организациите, които отговорно и честно ръководят набрани финансови средства за щедрост. " Това се споделя в писмо до медиите, изпратено от Български червен кръст. Ето и цялостният текст:
" Дарителството, милосърдието и съпричастността към страданието на другия са изконни християнски полезности, надълбоко вкоренени в логиката на психиката на нашия народ. Благодарение на тях от основаването си преди 142 години до ден сегашен БЧК подкрепя уязвими групи от обществото, наранени от бедствия, повреди и рецесии, обществено слаби и заболели хора, самотни възрастни хора, деца – сираци, от небогати и многодетни фамилии, потърпевши при произшествия и други Това са филантропични дела, за които ежедневно с отдаденост работят доброволците и чиновниците на Червения кръст, с цел да допринесат за решение на редица обществени и здравни проблеми на обществото. И това се случва с помощта на донорите - самостоятелни и корпоративни, които според от опциите си оказват помощ с колкото могат - от едно левче посредством СМС до стотици хиляди по банков път. А с цел да е транспарантно изразходването на набраните средства и да се реализира надзор, БЧК доста постоянно образува публични препоръки, в които влизат представители на държавни институции, неправителствени организации, локална власт, медии.
Какво направихме до момента в отговор на пандемията и какво следва?
Още през месец февруари доброволци на БЧК се включиха в действия по предварителна защита. През м. март започва Национална благотворителна акция „ Заедно срещуCOVID-19 “, която продължава и сега. Набраните финансови средства до момента са в размер над 900 000 лв., а материалните дарения възлизат на над 1 500 000 лева С даренията за екипите на първа линия в битката с ковид в държавни и общински болнични заведения са обезпечени животоспасяваща здравна инсталация и консумативи съгласно потребностите им /апарати за инвазивна вентилация, системи за лабораторни проучвания, устройства за отдалечен мониторинг на пациенти, УВЦ лампи за стерилизация, монитори за интензивно наблюдаване на пациенти, дефибрилатори, проби за КОВИД – 19, електрически болнични кревати, преносим рентгенов уред и голямо количество - към 3 200 000 броя медицински консумативи /предпазни маски и шлемове, ръкавици, защитни дрехи, дезинфектанти, медицински алкохол, антибактериални кърпи, медицински бонета, калцуни и др./. БЧК даде от бедствения си запас за потребностите на болнични заведения матраци, одеала, олекотени завивки, комплекти спално долни дрехи, кревати, палатки, домашен уреди. Медицинските екипи и всички на първа линия са подкрепени от БЧК и с храна, вода и тонизиращи питиета.
Още при започване на пандемията БЧК разкри горещи телефонни линии, посредством които са съветвани и са получили психосоциална и прочувствена поддръжка над 3400 души.
 Helpkarma нападна BTV, само че не и в съда: Бяхме подведени от Цънцарова Helpkarma нападна BTV, само че не и в съда: Бяхме подведени от Цънцарова
От Платформата HelpKarma изпратиха публична позиция на притежателя на Фондацията Константин Кръстев във връзка абсурда с разкритията в...
Благодарение на дарени средства са предоставенихранителни пакети на 97 246 души в цялата страна. Със средства, предоставени на БЧК с Постановление №108 на Министерски съвет, са закупени и предоставени за над 25 000 семейства, наранени от ковид, близо 7 500 хранителни пакета (106 тона), съдържащи артикули от първа нужда. Нещо повече, на 1592 души в изолираност и карантина зарадиCOVID-19 са закупени и предоставени храни и медикаменти по тяхно искане от доброволци и чиновници на БЧК.
В момента в 309 раздавателни пункта в цялата страна повече от 3000 доброволци и чиновници на БЧК дават на 473 000 обществено слаби и уязвими български жители, в това число наранени от COVID-19, повече от 6500 тона хранителни артикули от първа нужда по Европейската оперативна стратегия.
Одобрен е план на БЧК, финансиран от Американската организация за интернационално развиване (USAID), основната цел на който е да бъдат предоставени персонални хигиенични пакети на 30 000 обществено слаби жители, обиден и от COVID-19.
Използваме случая да изразим още веднъж своята благодарност към сътрудниците и донорите ни, които ни дават силата да се надигнем против съществени спешни провокации, в това число и в този момент. И в случай че доверието е основата на сполучливите връзки в чисто човешки проект, то това важи в още по-голяма степен за връзките сред донорите и организации като нашата. Ето за какво още един път благодарим на нашите донори за доверието. Те са част от нашето огромно червенокръстко семейство. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР