Във връзка с Информационната кампания по повод Седмицата на кърменето

...
Във връзка с Информационната кампания по повод Седмицата на кърменето
Коментари Харесай

Още интересни истории за кърменето: Баба откърмила внучка

Във връзка с Информационната акция във връзка Седмицата на кърменето на електронната поща на РЕКИЦ,,Читалища,, идват забавни истории - не доста, само че забавни и човешки и като мемоари от близкото минало, и като краеведски проучвания.

Секретарят на НЧ,,Пробуда-1872,, с. Баня Радка Стоева изпрати сканирани страници от публикуван през 1961 година алманах,,Панагюрище и Панагюрският край в предишното,, със публикация,,Принос към изследване на фамилните традиции на Панагюрско в предишното,, на известния етнограф проф. Христо Вакарелски от Момина клисура.

Какво прочетох там. В Панагюрско няколко дни след раждането, нормално три и постоянно преди кръщенето се прави погача в дома на родилката. Канят се младите дами от селото или от квартала /за Панагюрище/. Поканването става от празнично пременената баба, носеща зелена пръчка с вързан на нея с червен конец здравец, с цел да,,има родилката млеко,,. Поставената по-късно върху застлан на пода месал пита се разчупва от две дами кърмачки, които я подвигат високо над главите си като благопожелание детето да порасне огромно. Къшей среда и край се раздават за сдобиване и с момиче, и с момче първо на родилката, след това на другите дами.

При отбиването на детето от бозаене има разнообразни традиции. Интересен е този в Попинци и Бъта. Там майката подготвя едно,,турте,, и опича едно,,ейце,,. След като накърми за последно детето, го извежда на пътя, където търкулва питата и яйцето. Казва му да иде да ги вземе и като ги донесе му дава да си хапне от тях. В майчината пазва е поставена рошава кожа, която да изплаши детето в случай че изиска да бозае. Ако това не помогне, следва боцкане с игла или други способи за плашене. Обичаите по отбиването от кърмене са като обред за бъдещото благоденствие на детето и като огромен човек.

Старо е знанието, че в случай че майката има кърма ще порастват нахранени и здрави деца. Кърменето в националните вярвания се свързва и с човешката участ в живота – добра или неприятна. Оттук и метафората,,с това е откърмен,,.

Секретарят на НЧ,,Просвета-1911,, с. Розово изпраща своя история и фотография:

,,Дълбок реверанс, блага бабо!

Прекланям се пред теб, тъй като в доста сложни времена ти роди, кърми твоите 8 синове.

На баба разказите бяха дълги. През годините всичко е било нищожно. И може би за това кърменето е било дълготрайно. Аз към този момент съм от по новото потомство само че продължих казаното от баба, че колкото повече децата се кърмят, са по здрави. Затова и синовете на баба са дълголетници. Продължих традицията на баба и кърмих моите деца до 2 години.

Бабите са най-прекрасни. Тя отгледа и кърми и мен. Знам, ме й е било доста мъчно. Защото всяко едно от децата си го е кърмила до момента в който се роди другото.

Най-малкия наследник на баба е мой чичо и сме родени в далечната 1956 година.Тя по едно и също време е кърмила и двамата. Затова доста я обичах, като майка, закърмена съм от нейната кърма.

Кръстена съм на баба и нося хубавото име Васка.

Затова може би толкоз ми липсваш, бабо! ".

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР