Във връзка с енергийната криза, в която правителството на Кирил

...
Във връзка с енергийната криза, в която правителството на Кирил
Коментари Харесай

ПАРТИЯ МИР ПРЕДЛАГА РЕШЕНИЕ КАК БЪЛГАРИЯ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕНЕРГИЙНАТА КРИЗА

Във връзка с енергийната рецесия, в която държавното управление на Кирил Петков и четворната коалиция на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ вкараха България, партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) излезе с съответни оферти за преодоляване на енергийната рецесия.
Анализът на специалистите на партия МИР демонстрира, че положението на „ Булгаргаз “ е пред декапитализация, защото има 500 млн. лева задължения към снабдители, 100 млн. лева отговорности към Национална агенция за приходите, а в това време има 300 млн. лева вземания. Според специалистите на партия МИР неприятното финансово положение на „ Булгаргаз “ прави невероятно то да извършва заплащания по контракти за газ.

Успоредно с това се чака и недостиг на доставките на природен газ, защото има контрактуван природен газ единствено за 2 месеца, а няма контрактувани доставки, обезпечаващи нужното на България ползване за идващите 6-8 месеца. Налице са единствено договаряния и планове за доставки на азерски газ, американски полутечен газ, само че без съответни финансови и времеви параметри на доставките. Експертите на партия МИР сигнализират, че цените на природния газ не престават да порастват фрапантно на вътрешния пазар, а в това време липсва обществена информация за цените на които ще бъде доставян природен газ, както и какви ще бъдат крайните цени към потребителите.

Във връзка с излизането от газовата рецесия и финансовото стабилизиране на „ Булгаргаз “ партия МИР предлага няколко съответни решения. Първо – да се обезпечи кредитна линия, заем или различен финансов инструмент от ББР на „ Булгаргаз “, в това число посредством профсъюз, против вземанията на „ Булгаргаз “ и други обезпечения на сдружението, за обслужване на заплащанията към снабдители. Второ да се обезпечи опция за повдигане капитала на „ Булгаргаз “, при съблюдаване на нормативната уредба за държавни помощи.

На последващо място партия МИР предлага да се обезпечи заем на „ Топлофикация София “, която е най-големият дебитор на „ Булгаргаз “ и ползвател на към 30% от синьото гориво в страната, с цел да може да погаси дълга си към „ Булгаргаз “. За обезпечаването на потреблението на природен газ партия МИР предлага:
1. Незабавно пускане на договаряния с „ Газпром “ за обезпечаване на нужните количества природен газ, по опция при ценовите нива на настоящия контракт.
2. Подновяване на доставките на природен газ от „ Газпром “, в рамките до 30 календарни дни.
3. Търсене на различни източници за доставка при цени, съпоставими с цените по контракта с „ Газпром “, с ясно дефинирани количества, цени и периоди за доставка.

Във връзка с решението на енергийната рецесия партия МИР предлага също по този начин да се преразгледа микса за произвеждане на електрическа енергия за вътрешен пазар в посока увеличение на каузи на електрическата енергия, добивана от АЕЦ. Успоредно с това партия МИР предлага България да организира договаряния с Европейска комисия за краткотрайно унищожаване на заплащанията за нездравословни излъчвания за интервал от една година. Друго предложение на партия МИР е да се отстранен държавните и локалните такси и цени, които директно въздействат върху цената на електрическата енергия за интервал от една година, като те бъдат регламентирани с актове на Министерския съвет или на органи на локалната власт.

Ако бъдат приложени всички тези ограничения и бъдат взети тези решения, резултатът от тях ще бъде бърз и ще се усети незабавно от крайния консуматор посредством понижаване на цените на газа и електрическата енергия. Успоредно с това ще се обезпечи непоклатимост и предвидимост в стопанската система, ще се обърне трендът на инфлация, ще намалеят разноските на страната за обезщетения и компенсации, както и разноските на държавните и общински структури.

Според специалистите на партия МИР при понижение на цената на природния газ и гарантиране на непрекъсваемост и размер на доставките резултатът върху цените в страната ще е позитивен и ще даде опция за резистентност в стопанската система и ще спре изкуственото обедняване на хората. Същото важи и за цените на електрическата енергия и горивата за превоз и от партия МИР приканват служебното държавно управление да предприеме неотложно всички предлагани от МИР дейности и решения, които ще подсигуряват излизане на България от енергийната и газовата рецесия.
Източник: afera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР