Във връзка с Априлската епопеясе откриват и нови изследователски полета,

...
Във връзка с Априлската епопеясе откриват и нови изследователски полета,
Коментари Харесай

Доц. Пламен Божинов: Априлското въстание е отразено в пресата в САЩ и дори в Нова Зеландия

Във връзка с Априлската епопеясе откриват и нови проучвателен полета, съобщи предБНР доцент Пламен Божиновот Института за исторически проучвания към Българска академия на науките.

" Едно от значимите полета в последните годиние погледът върху паметта за Априлското въстание – проучването върху това по какъв начин в другите столетия се е интерпретирало и предавало измежду съвременниците това, което се е случило. Това несъмнено обогатява визията освен за самото въстание, само че и за товакак и по какъв метод обществото възприема случилото се тогава. " - разясни той.

" На всеки пет години се организира огромен спор за Априлското въстание. Правят се научни конференции, чиито главен уредник е Историческият музей в Панагюрище. В тези конгреси се включват научни служащи от Института за исторически проучвания към Българска академия на науките, историци от Софийския университет " Св. Климент Охридски " и от Великотърновския университет " Св. Св. Кирил и Методий ", локалните краеведи от музейните центрове в страната, откриватели от чужбина. " - уточни доцент Божинов.

По думите му,тези конференции, дружно с откриването на нови извори, дават една по-широка и по-задълбочена визия за това какво се е случило в България презпериода април-май 1876 година

Учениятпостави акцент върху медийното отразяване на Априлското въстание в Европа и Америка. Широко прочут факт е, че то е отразено огромно в задграничната и в българската преса, излизаща зад граница. По един метод обаче това се случва във Англия, Германия, Русия и Франция, а по различен – в Цариград и в Румъния.

Доц. Пламен Божинове създател на редица публикации и студии, отдадени на историята на политическите, църковно-националните, просветните и културните изяви на българите през ХІХ в.Завършва Историческия факултет на Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий " през 1983 година Докторската му дисертация на тематика " Марко Д. Балабанов – обществено-политически хрумвания и активност до 1878 година " е готова в Института по история при Българска академия на науките и предпазена през 1996 година От 2009 година е доцент в Институт за исторически проучвания. Чел е лекции в Нов български университет в интервала 1996 – 2005.Участва като съавтор в енциклопедичния указател " Кой кой е измежду българите ХV –ХІХ в. " (2000). Автор е на редица студии и публикации, отдадени на историята на политическите, църковно-националните, просветните и културните изяви на българите през ХІХ век.Научните му ползи са свързани с Българско Възраждане, история на политическите хрумвания и техният трансфер, църковно-национална битка, културно-просветно придвижване, цариградски българи, щедрост, Източна рецесия 1875 – 1878, учредително заседание, история на дипломацията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР