Във високата пустиня на щата Невада близо до границата с

...
Във високата пустиня на щата Невада близо до границата с
Коментари Харесай

Литиева мина в щата Невада разпали обвинения в „зелен колониализъм“.

Във високата пустиня на щата Невада покрай границата с Орегон се намира голямо находище на литий – метал, който е от значително значение за производството на акумулатори за електрически коли , съобщи „ BBC ”.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън наскоро разгласи, че би трябвало да бъдат подхванати усилени действия по извличането на метала от земните глъбини. Малко по-късно обаче стана ясно, тази концепция е довела до разединяването на общности , които нормално са от една и съща страна в политическите разногласия. Природозащитниците и локалното население не могат да се спогодят  относно това дали новият блян за употреба на това „ бяло злато “ би трябвало да бъде подсилен, или да му се опълчват гневно.

„ Цялата общественост на природозащитниците е разединена по този въпрос, “, твърди Глен Милър , който е бил член на борда на локалната екологична благотворителна организация „ Great Basin Resource Watch “ , която се опълчва на добива.

През март служащи, които правят изкопни действия, доближиха зашеметяващо хубав регион, наименуван Thacker Pass , ситуиран на 4000 фута (1219 метра) над морското ниво. В тази околност е има остатъци от античен вулкан, обградени от безлюдни планински върхове. След дългогодишни правосъдни борби компанията „ Lithium Americas “ най-сетне печели търга за рандеман в този регион.

Байдън категорично съобщи, че има блян Съединени американски щати да бъдат международен водач в производството на електрически коли , затова желае литият, който е основен за производството им, да се добива точно там. Миналата година президентът разяснява, че Америка би трябвало да внася „ близо 100 % “ от своя литий от страни като Австралия, Чили и Китай. Някои природозащитници обаче настояват, че добивът на повече литий е неправилен метод.

Разединени позиции

„ Минните действия в действителност са доста нездравословни за околната среда. И би трябвало да бъдем доста деликатни по какъв начин позволяваме тези действия. Можем да понижим търсенето на потребни изкопаеми, като просто променим навиците си. Едно от нещата, за които съм в действителност угрижен, е, че губим опцията да създадем други неща за справяне с климатичните промени, “, предизвести Джон Хадър , който е отпред на организацията „ Great Basin Resource Watch “ .

Този противоречив въпрос е довел до остри несъгласия във въпросната организация. Миналата година Глен Милър е подал оставка от нейния директорски съвет, откакто се разгласи в поддръжка на мината.

„ Просто считам, че изменението на климата е изключително значимо, само че литият е извънредно значим за електрифицирането на транспортната промишленост, “, споделя той.

Тим Кроули , вицепрезидент по управническите въпроси в „ Lithium Americas “ , акцентира, че счита себе си за природозащитник . Въпреки това, през последните две десетилетия той е бил буен покровител на минното дело в Невада и е влизал в доста пререкания с природозащитници, които се опълчват на минните планове.

„ Трябва да има повече литий “

Самата мина е към момента в начален етап на създаване . Предвидено е литият да се създава тук най-малко до 2026 година и да бъде предопределен за компанията „ General Motors “.

Опасението на локалните хора обаче е, че тази мина е единствено началото на процеса по развиване на голям брой сходни действия. По техни думи в региона има доста литий, като към този момент са налице няколко компании, които се надяват да придобият правото да го добиват.  Кроули е много прям по отношение на упоритостите на „ Lithium Americas “ в региона.

„ Трябва да има повече литий в Съединените щати, в случай че те желаят да си бъдат самодостатъчни. Трябва да има повече разработки на терена “, твърди Кроули .

Ако това фактически се случи, целият регион, прочут със своята зашеметяваща естествена хубост, може да бъде „ опозорен “ от литиеви мини, въпреки че се твърди, че всичко това е в името на спасяването на планетата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР