Във виртуалната 3D вселена хората ще могат да правят почти

...
Коментари Харесай

Виртуалната вселена: метапространство или метахаос?


Във виртуалната 3D галактика хората ще могат да вършат съвсем всичко
(снимка: CC0 Public Domain)

Откакто Фейсбук разгласи желанията си да построи метапространство, че дори се и прекръсти на Meta, това е горещата тематика в софтуерната промишленост и една от най-обсъжданите концепции. Какво можем да чакаме от нея?

Предполага се, че е виртуална 3D галактика, в която можете да вършиме съвсем всичко, което можете и във физическия свят, в това число да се срещате с хора, да работите, да играете – а също и неща, които в действителния свят не можете да сторите – да вземем за пример да пътувате до други планети. Реалността обаче не е толкоз приятна, колкото фантазиите или научната фантастика.

Какво би трябвало да чакаме?

Самият термин метапространство е проблем. Това, което в действителност се разисква, е виртуален свят или виртуална галактика, която комбинира няколко виртуални свята, отбелязва. Концепцията за виртуални светове не е нищо ново. Чудесни образци за виртуални светове съществуват и в този момент – това са някои от големите мултиплейър игри като Minecraft, World of Warcraft (WoW) и Eve Online.

Тези три игри споделят няколко общи атрибута. Те разрешават анонимност на потребителя, предизвикват творчеството и имат функционираща стопанска система. Анонимността и творчеството са основни за играчите. Това им разрешава да бъдат всеки или всичко, което си изискат, и да вършат каквото си пожелаят. Функциониращата виртуална стопанска система е като лепилото, което свързва всичко дружно, тъкмо както това се случва във физическия свят.
още по темата
Има и други виртуални среди като VRChat, само че при тях липсва детайлът на одобрената лична стопанска система. Поради разпоредбите и рестриктивните мерки, играчите постоянно създават неоторизирани решения. Това отново касае творчеството. В множеството случаи играчите биха предпочели да имат изцяло отворена платформа, която разрешава на всеки да създава решения.

Това обаче има своята тъмна страна: „ всичко минава ”. Така виртуалността разрешава най-лошото у хората да излезе нескрито: налице са разнообразни прояви на незаконна активност, следена в действителния свят, задействана посредством малки врати и хакове в игрите.

Разбира се, има опция за основаване на безвредна среда. Но това изисква забележителен надзор – нещо, което множеството участници презират. Това обаче е най-вероятната област, в която ще се развиват комерсиалните платформи. И няма по какъв начин да е другояче, тъй като виртуалните платформи имат на практика приложения за огромно многообразие от приложения: обучение, пътешестване, работа, религиозни тържества, обществени събития, изявленията, извършване на покупки, недвижими парцели, прожекции на филми, концерти, електронни спортове.

Проблеми с оперативната съгласуемост

Платформите ще би трябвало да станат по-сигурни. Ще са нужни правила, както и последици за нарушение на разпоредбите – и известна степен на условия за обществено самопризнание и засвидетелствуване (). И може да се чака, че ще има огромна доза фрагментарност – от позиция на приложенията, платформите и участниците.

Поради конкуренцията за пазарен дял сред другите компании, разработващи платформите, вероятно одобряването на стандарти за цялата промишленост ще бъде муден и провокационен развой. Тепърва ще би трябвало да се търси явен метод те да взаимодействат между тях. Още по-далечни са изгледите всички виртуални среди и светове да могат да взаимодействат като единна виртуална вселена/метапространство.

От друга страна, проблемите с оперативната съгласуемост най-вероятно бързо ще бъдат преодолени от.

Може да се чака, че движещият фактор за развиването и триумфа на платформите ще са две неща. Първото са игрите. Огромна част от световното международно население към този момент е ангажирано с някаква форма на електронни игри. Налице са сериозна маса и големи благоприятни условия за доходи.

Втората опция е порнографията. Каквото и да си приказваме, тя постоянно е движела развиването и възприемането на новите медийни технологии. Това единствено ще помогне за ускорение на виртуалните светове.

Ако комбинираме тези два движещи фактора с трите основни критерия – анонимност, креативност и функционираща стопанска система – следва да чакаме напредък, движен по неконтролируем и непослушен метод.

Технологията става все по-добра

Със сигурност и през днешния ден е допустимо да имаме сполучливи виртуални светове. Те не изискват специфични очила за (VR) или разширена действителност (AR), или специфични, хаптични костюми. Въпреки това технологиите се развиват и разработчиците на игри и приложения интегрират тези достижения в инструментариума, който основава „ преживяване ” за играча. Тоест възприемането на новите технологии ще върви с бързо движение. Аудио, графики, контроли и хаптична противоположна връзка – такива неща ще бъдат интегрирани в основаването на в действителност „ всепоглъщащо ” преживяване в бъдещите виртуални платформи и приложения.

Ще нараства ползата към създаване, закупуване, продажба и търговия с съвсем всяка форма на артикули или услуги. Това ще изисква принадлежности за разработка в тези виртуални среди или най-малко опция за „ импорт и експорт ” на виртуални артикули и функционираща стопанска система, която в последна сметка взаимодейства с действителния свят. На собствен ред това ще докара до консолидираното на блокчейн и.

Младостта ще ръководи посоката

Както при множеството технологии, и тук всеки си има мнение. Мнозина от по-възрастните генерации ще недоволстват от развиването на виртуалните светове. Повечето от по-младите генерации ще я прегърнат.

Не можем да отречем обаче, че даже в днешно време мнозина младежи към този момент избират виртуалната среда пред диалога персонално или по телефона. Те също по този начин виждат повече стойност в електронните устройства, в сравнение с в „ обичайни ” продукти като да речем колите.

Засега наподобява, че новото пространство, където човечеството ще мигрира, ще наподобява повече на, в сравнение с проведено общество. Така че първоначално би трябвало да чакаме не толкоз метапространство, колкото метахаос.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР