Във Великобритания отложиха повторната ваксинация, за да може повече хора

...
Във Великобритания отложиха повторната ваксинация, за да може повече хора
Коментари Харесай

Крие ли рискове отлагането на повторното ваксиниране срещу коронавирус?

Във Англия отложиха повторната имунизация, с цел да може повече хора да получат първата доза от препарата против. Експерти обаче предизвестяват, че това може да облагодетелства мутирането на вируса, написа БГНЕС.
Заради дефицита на имунизациите против ковид немският здравен министър Йенс Шпан изиска от способените органи в страната да се произнесат дали слагането на втората доза от препаратите може да бъде отсрочено. Подобна процедура към този момент се ползва във Англия. Там поради разновидността на вируса взеха решение предпочитано да слагат първата доза и да забавят повторната имунизация.
 Путин заповяда всеобща имунизация с родната ваксина от идната седмица Путин заповяда всеобща имунизация с родната ваксина от идната седмица
Руският президент Владимир Путин разпореди на длъжностните лица да стартират всеобща имунизация против ковид от идната седмица, ка...
След разбор на съответните данни, Постоянната комисия по имунизациите към института “Роберт Кох ” в Германия се разгласи срещу тактиката на британците. “Поставянето на втората доза от имунизацията би трябвало да се случи в интервала, избран по време на проучванията за утвърждение - 42 дни ”, четем в обновената рекомендация за имунизации на комисията.
Макар немските специалисти да преглеждат двете ваксини – на BioNTech и Moderna – като сходни във връзка с успеваемост, сигурност и съгласуемост, те акцентират, че втората доза би трябвало наложително да бъде от същия препарат като първата. " Към момента не би трябвало никога да се комбинират две разнообразни ваксини “, споделя ръководителят на комисията Томас Мeртенс.
Властите във Англия смятат, че едно закъснение с до дванайсет седмици на повторната имунизация няма да повлияе на успеваемостта на имунизациите. Експертите обаче са единомислещи, че слагането на втора доза е наложително, защото тя предизвика мощен имунен отговор.
Със своята рекомендация немската комисия за имунизациите се съгласява с Европейската организация по медикаментите (ЕМА), която към този момент няма пълномощия на територията на Англия. Макар да няма дефиниран оптимален времеви период сред двете дози на имунизацията на BioNTech и Pfizer, доказателството за нейната успеваемост се основава на изследване, при което втората доза е сложена най-късно на 42-рия ден след първата имунизация, акцентира европейският орган. Забавянето на повторното ваксинирне, да вземем за пример с 6 месеца, не е в сходство с наредбите и изисква смяна в утвърждението и повече клинични проучвания.
 Личен доктор видя проблем при слагането на имунизацията на Pfizer против ковид Личен доктор видя проблем при слагането на имунизацията на Pfizer против ковид
Личните лекари ще се включат в слагането на ваксина против ковид чак в четвъртата фаза – когато ще се имунизират страдащи...
Американската организация по медикаментите FDA също не поучава да се удължават периодите за използване на втората доза. За разлика от тях, специалистите по имунизации от Световната здравна организация считат отлагането на втората доза на имунизацията на BioNTech и Pfizer за изцяло задоволително. В изключителни случаи е допустимо да се отсрочи слагането на втората ваксина с няколко седмици, съобщи ръководителят на експертната група на СЗО по имунизации Алехандро Кравиото при започване на януари.
Според Постоянната комисия по имунизациите към “Роберт Кох ” по-късното слагане на втората доза може при избрани условия да отслаби успеваемостта на имунизацията при по-възрастните хора. Опитът с имунизации против други заболявания демонстрира, че при по-възрастните антителата в организма могат бързо да изчезнат след първата имунизация.
Британската тактика за закъснение на имунизирането може да се трансформира в световен проблем, предизвестява Флориан Крамер, специалист по имунизациите в Медицинското учебно заведение „ Икан “ в Ню Йорк. Според него има възможност такава смяна да усили степента на разновидност на вируса. След първата имунизация броят на антителата към момента е невисок, тъй че могат да зародят асимптоматични инфекции и даже да разновидности на вируса, които са по-устойчиви на антителата.
Колко огромен е рискът, е мъчно да се реши, само че той може да се окаже доста сериозен, „ изключително в случай че има доста инфектирани хора “, каквато е обстановката сега във Англия. Такива разновидности могат " да се трансфорат в световен проблем и предизвикателство за доста от склонните да се имунизират. Вярвам, че този риск просто не би трябвало да се поема ", счита още Флориан Крамер пред Дойче веле.
 Снежната стихия в Испания забавя имунизацията Снежната стихия в Испания забавя имунизацията
Испанската столица Мадрид още се пробва да се възвърне от най-тежките си снеговалежи за последните 50 години с достигаща тук-там 50-...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР