Във Велико Търново започна срещатаВреме за разговор“, домакинствана от БТА,

...
Във Велико Търново започна срещатаВреме за разговор“, домакинствана от БТА,
Коментари Харесай

Журналисти от България и Северна Македония на двудневна среща във Велико Търново -

Във Велико Търново стартира срещата„ Време за диалог “, домакинствана от Българска телеграфна агенция, сред публицисти от Република България и Република Северна Македония, със съдействието на непрекъснатия докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония и съпредседател на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Илхан Кючюк от „ Обнови Европа “.

Срещата е продължение на " Уикенд за разговор – публицисти срещу предразсъдъците " от септември 2019 година, когато публицисти от Република Северна Македония поканиха свои сътрудници от България в Охрид.

В приветствието си генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев уточни, че тази среща съответствува с следващата стъпка на политиците от България и Република Северна Македония в общия им европейски път. Българска телеграфна агенция е дала доста сигнали за водене на градивен диалог за днешния ден, сподели Вълчев.

Той напомни, че Българска телеграфна агенция е подписала контракт с осведомителна организация МИА от Република Северна Македония и има собствен сътрудник в Скопие в лицето на Маринела Величкова. Агенцията провежда събития с напълно прагматична устременост в Скопие, да вземем за пример по какъв начин да улесним познаването на усетите си, да създадем повече познания за опциите на университетите от двете страни.

Генералният шеф на Българска телеграфна агенция напомни, че до момента са проведени общо 16 международни срещи на българските медии, последната от които беше в Рилския манастир. Следващата ще бъде тази година в Йерусалим. По този мотив Кирил Вълчев преразказа думите на йерусалимския патриарх Неофит Трети, който споделя: “Тази пандемия е знак, че ние всички би трябвало да се обърнем към дребните общности, от които сме част, в това число и поради заниманието, които упражняваме дружно “. Кирил Вълчев напомни и думите на Гьоте, че всеки вижда в един диалог това, което е заслужил, това, което е той самият.

" Радвам се, че сме дружно във Велико Търново – историческата и духовна столица на България. Град, който точно в тази си роля и през вековете, и през днешния ден е знак на нещо доста по-голямо – на опазването на славянската културна и духовна еднаквост, на православието. А всичко това е неизменима част от европейското цивилизационно завещание ", сподели заместник-кметът на града Нейко Генчев.

" Връзката сред България и Северна Македония, сред нас – хората, които живеем от двете страни на границата, е вековна и с доста дълбоки корени. Дошло е времето, в което тази изкуствено налагана във времето обратно граница би трябвало да остане там, където и е мястото – в тези десетилетия, които са трайно останали в предишното. И мисля, че вие, уважаеми публицисти, с поддръжката на Българската телеграфна организация и със съдействието на Европейския парламент, показан през днешния ден от господин Илхан Кючюк, давате образец, че това е допустимо ", добави той.

Диалогът е единственият метод да се решат проблемите, сподели в своето изявление евродепутатът Илхан Кючюк, докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония и съпредседател на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). Има два метода, когато ние в България приказваме за Северна Македония и назад – единият е историческият, другият е да оставим историята на историците и да се фокусираме върху бъдещето, сподели той.

Той предложи, че макар минусите на двата метода, фокусът би трябвало да е върху бъдещето, а историята да бъде пренесена в модерната политика единствено като уроци.

" Това, което се случи в българския парламент преди няколко седмици и това, което се случи през вчерашния ден в македонския парламент, е триумф. Успехът е общ ", съобщи Кючюк. Той добави, че огромният крах на политиците е, че не са съумели да приближат общностите.

" Национализмът в най-уродливата си форма съществува и се вижда, че даже на моменти това работи на правилото на скачените съдове, когато горещият огън стартира от София, същият идва и от Скопие ", сподели още той. Според него вероятностите са по-малко „ ще “ от българска страна и по-малко „ ке “ от македонска страна. Трябва да има воля от страна на политиците благодарение на медиите, културния и просветителния хайлайф от двете страни. Да се приказва повече за триумфите, които се случват.

" Съгласяваме се, че имаме нашите разлики, само че и че имаме нещо, което доста повече ни сплотява, което ни разрешава да бъдем значими на Балканите и в Европейски Съюз. Да бъдем търпеливи и мъдри в тази конюнктура ", прикани Кючюк.

Източник:

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР