Във вчерашния ден Централната избирателна комисия проведе своята първа среща

...
Във вчерашния ден Централната избирателна комисия проведе своята първа среща
Коментари Харесай

Първа партия се регистрира в ЦИК за изборите

" Във вчерашния ден Централната изборна комисия организира своята първа среща с Министерския съвет (МС) по въпроси, свързани с организацията на изборите. Господин Главчев ни увери, че ЦИК има цялостното подпомагане на служебния кабинет по въпросите, свързани с организацията и подготовката на изборите ", заяви ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова, представена от Българска телеграфна агенция.  " Уточнихме някои въпроси, свързани с отговорностите на министрите, които с решение на Министерски съвет от предходната седмица са избрани да дават отговор за разнообразни действия, като част от изборния развой ", добави тя.

Нейкова и заместник-председателят на комисията Росица Матева дадоха първия постоянен брифинг на ЦИК по отношение на подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно заседание (НС), планувани на 9 юни.

Организацията на ЦИК стартира още от момента, в който стана известно, че ни чакат два типа избори, без значение от това, че нямахме задоволително информация дали ще са на една дата, или на разнообразни дати, означи Нейкова. Тя увери, че ЦИК прави всичко допустимо да приема своите решения в точния момент, в някои случаи и преди периодите по хронограма, тъй че да има задоволително време всички гласоподаватели и участници в изборите да бъдат стартирани със своите права, отговорности и организацията на изборния развой.

" В тези избори имат право да гласоподават тези български жители, които към изборния ден са навършили 18 години, не изтърпяват наказване отнемане от независимост, не са сложени под забраняване, а за изборите за членове на Европейския парламент (ЕП) - дават отговор на условията за уседналост, което значи три месеца преди изборния ден да имат регистриран непрекъснат и сегашен адрес в България или в друга страна членка на Европейски Съюз ", означи Матева. Тя посочи, че това значи към 9 март да имат регистриран непрекъснат или сегашен адрес на територията на България или на друга страна членка на Европейски Съюз.

В изборите за членове на Екологичен потенциал могат да гласоподават и тези жители на Европейски Съюз, които в България имат позволено непрекъснато или дълготрайно престояване и то е към дата 9 март по този начин, както е за българските жители. Те ще бъдат включени в изборните описи да гласоподават, в случай че са дали своят вот до момента и са подали заявление-декларация, в случай че не са - могат да подадат това заявление в съответната община, на чиято територия е регистриран техният адрес, изясни Матева.

Тя добави, че българските жители ще могат да гласоподават и в двата типа избори в страната, както и във всички страни членки на Европейски Съюз и в секциите, които са разкрити в страни отвън Европейски Съюз, в дипломатическите и консулски представителства. В останалите места в страните, които не са от Европейски Съюз, българските жители ще гласоподават единствено в изборите за Народно събрание, разясни Матева. Тя посочи, че там ще бъдат изпратени единствено хартиени бюлетини и машини с бюлетини за гласоподаване в изборите за Народно събрание.

От 9 април, когато бяха издадени указите за насрочване на тези избори, ЦИК е приела повече от 25 решения, които уреждат организацията на изборите, заяви Матева.

Снимка: БТА

Тя посочи, че във връзка с жителите, които ще гласоподават отвън страната, следва ЦИК да одобри решение, с което ще дефинира местата, в които ще се образуват изборни секции. За информация на всички жители, които в изборния ден ще бъдат отвън страната, от 23 април ЦИК ще стартира подаването на заявки през интернет страницата на ЦИК, а заявката ще може да бъда подавано до 14 май, сподели представителят.

Матева напомни за извършените съвещания за сформиране на районните изборни комисии (РИК). Ще бъдат назначени 31 РИК и за двата типа избори, като от показаните в ЦИК документи от регионалните администрации, към този момент са постъпили всички документи. Постигнато единодушие за съставите на РИК при договарянията имаме за седем районни комисии, за останалите 24 ЦИК ще реши по какъв начин да назначи съставите и по-скоро - управлението на тези сформира, изясни Матева.

Тя заяви, че ЦИК са получили информация от печатницата на Българската национална банка, че към този момент разполага с спомагателна машина, с която ще могат да бъдат обезпечени ролките за хартията за машинно гласоподаване с шпула половин инч - по този начин, както е според условията на производителя.

От през вчерашния ден започнаха регистрациите в ЦИК на партии и обединения за присъединяване в тези избори. Днес към този момент имаме една партия, която е подала документи за присъединяване в изборите, сподели Матева. Тя напомни, че ЦИК в своето решение е дала опция на тези партии и обединения, които ще вземат участие и в двата типа избори, да показват една обща подписка от гласоподаватели в изборните бумаги.

Попитана коя е подалата документи за регистрация групировка, Матева отговори, че това е " Българско национално обединяване ".

На въпрос кои са министрите, с които ще работят за организацията на изборите, Матева сподели, че на вчерашната среща са участвали служебните министри и един или двама зам. министри. " От тези министри, които са посочени в решението на Министерски съвет, с което е избран за координатор и министър Гвоздейков, бяха министрите на финансите, на външните работи, на районното развиване, на електронното ръководство, на превоза, зам. министър на вътрешните работи ", сподели Матева. Тя добави, че срещата е била ползотворна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР