Във вчерашния брой на Труд“ г-н Калин Попеску-Търичану разказа какво

...
Във вчерашния брой на Труд“ г-н Калин Попеску-Търичану разказа какво
Коментари Харесай

Калин Попеску-Търичану, председател на румънския Сенат: Протестите и у нас се финансират от Сорос

Във вчерашния брой на „ Труд “ господин Калин Попеску-Търичану описа какво се случва сега в Румъния, разяснява скандалните разкрития по отношение на битката с корупцията там през последните дни. Той показа, че са потърпевши доста почтени хора и изрази разочарованието си от бездействието на румънския президент Клаус Йоханис и европейските си сътрудници. Днес ви предлагаме втората част на изявлението с шефа на румънския Сенат господин Търичану, който бе общителен да одобри екип на „ Труд “в кабинета си.

– Господин Търичану, бихте ли ни дали съвет, който да ни защищити от румънските неточности? Проблемът с корупцията и при нас е един от главните, а и госпожа Кьовеши бе тук по време на предизборната акция предходната година.
– Ако имате поради грешките, които се направиха в Румъния, тогава може да се опитате да ги избегнете. Ако ще вършиме институция, която да е над закона, и в случай че ще поставите лица, които да считат, че са над закона, тогава ви подсигурявам, че ще стигнете до същата обстановка като при нас. Лаура Кьовеши счита тъкмо това – че е над закона. Когато беше поканена в специфичната парламентарна комисия, проверяваща това, което ние назоваваме паралелна страна, и от която самата Кьовеши е част, тя отхвърли да пристигна. Конституционният съд (КС) беше сезиран няколко пъти по отношение на междуинституционалните спорове, основани от Държавната организация „ Антикорупция ” (ДНА). И решенията на Конституционен съд подчертаха доста ясно, че ДНА се е намесила непозволено, прикрито и противоконституционно. Нищо обаче не стана. Както ви споделих, госпожа Кьовеши се усеща недосегаема. Върховният правосъден съвет в Румъния има нужните лостове за надзор, само че той не ги употребява. И е ясно, че в този случай се ражда израстък, който е огромен проблем.

– Известно е, че Съединени американски щати не са харесали някои от измененията във вашия Наказателен кодекс. Разбрах, че сте изпратили писмо до Департамента на Щатите, в което желаете да знаете кои текстове ги тормозят. Имате ли отговор?
– Изпратихме Декларация по този въпрос, само че не е наложително американците да ни пишат гледната си точка и да ни дават отговор. Моята позиция и на обединението, която съставлявам, е следната. Първо, Румъния е суверенна страна. Второ, Народното събрание е единствената власт, която написа и приема закони, както е във всяка демократична страна. Трето, Народното събрание е суверенна институция на румънския народ. И четвърто, в Румъния съществуват и действат всички процедури за надзор, що се отнася до изработването на законодателството. А това значи: когато един път е стартирана една самодейност, тя се разисква в обществото. Това допуска публични диспути и възможни ремонти. След това се разисква в Народното събрание и най-после става дума за парламентарен надзор. Той се прави от Конституционен съд и постоянно се имат поради и гледните точки на Венецианската комисия.

– Известни са много случаи в последно време, в които румънски политици и предприемачи желаят политическо убежише в разнообразни страни – Англия, Германия, в страни от Третия свят. Защо се случва това?
– Безспорно е, че редица от подхванатите дейности против предприемачи имаха мафиотски темперамент – да овладеят бизнеса им. Има термин в британския език: Поемане срещу волята на притежателя. Тоест – „ Искам да ти взема бизнеса, а не да ти го закупя ”. Може би заради тези съображения те са взели своите решения. Това, което се случи в стопанската система на Румъния, беше последователно премахване на огромните компании. И се направи, с цел да няма никаква локална конкуренция за фирмите, идващи извън, или за компании, зад които има други ползи.

– Тоест да се освободи място за огромните, най-много западни компании…
– Да. Или за други румънски компании, които се радват на услугите на паралелната страна. Корупцията, импортирана от огромните многонационални компании, не се проверява, тъй като тя минава за „ добра ” корупция.

– Как бихте коментирали думите на някогашния президент Траян Бъсеску, който съобщи, че „ Румъния се ръководи в мафиотски жанр, следена от госпожа Кьовеши и военачалник Колдя и те би трябвало да бъдат неотложно задържани ”?
– За страдание, Бъсеску към този момент не се употребява с огромно доверие от страна на хората тук. Защото и Колдя – някогашният действен шеф на Румънската разследваща работа, и Кьовеши са неговите „ деца ” – той ги назначи. Той сътвори една система, която да употребява против неговите политически противници. И постоянно по този начин става – системата се връща като бумеранг против този, който я е основал. Той стартира да приказва за мафиотската страна, когато неговият брат, щерка му, внукът му – неговите родственици, бяха въвлечени в този механизъм. А до тогава нищо не споделяше за това.

– Вярно ли е, че в проведените многохилядни митинги в Румъния пръст имал Джордж Сорос? Имате ли информация за срещи сред него и висши румънски политици?
– Това, което виждам, е, че са налице разнообразни неправителствени организации, в които работят доста дейци – такива като предходните партийни дейци, които имат една единствена грижа – да провеждат манифестации, да прокарват подправени послания и токсични информации. Естествено, ние разкрихме, че те са финансирани от мрежата на Джордж Сорос. Румъния не е единствената страна, в която нещата се организираха по този метод. От Щатите до Европа тази система беше развита съществено и непрекъснато.

– Резултатът от протичащото се в Румъния са унищожени човешки ориси, разрушени фамилии. А сходна чистка в този момент не наподобява ли връщане към едни други времена?
– Материалните вреди заплаща румънската страна, т.е. всеки един жител. Обаче страданието, разрушените фамилии – за жалост, това никой не може да върне на нито един човек.

– Това не ви ли кара да се чувствате безпомощен?
– Не се усещам безпомощен. Смятам, че първото обвързване, което поех, е да приказвам самоуверено пред обществото за тези неща. Трябва да помогнем жителите да отворят очите си и да схванат за тези злоупотреби – нямам поради единствено при политиците. Защото и доста почтени хора бяха въведени в тази така наречен мелница. И тук е ролята на Народното събрание да поправя законодателните неточности. Той би трябвало да упражнява своите функционалности за надзор на държавното управление и, според конституцията, ние създаваме и законодателството. Всичко, несъмнено, би трябвало да бъде следено и да се създадат нужните корекции. Министърът на правораздаването одобри доста съществено своята роля и за първи път след 10 години ще пристигна пред Народното събрание да показа отчет за активността на прокуратурата с всички дирекции, които са там. Като представители на жителите, ние не можем да останем безразлични по отношение на тези съществени отклонения. Те ни гласоподаваха доверие и е наше обвързване да изправим тези неща. Затова съм оптимист.

– С кого от българските политици поддържате близки контакти, господин Търичану?
– Възприемам България и българския народ с огромен почит. Имах доста положителни връзки със Симеон Сакскобургготски, с който бяхме министър председатели едновременно – тъкмо преди да одобряват страните ни в Европейски Съюз. Въпреки че Румъния завърши сполучливо подготовката за присъединение преди България, която закъсняваше, от Еврокомисията доста ясно ми бе декларирано, че няма да има разнообразни дати, а страните ни ще бъдат присъединени в пакет. Искам да ви кажа, че в случай че тогава ваш министър председател не беше Симеон, България нямаше да влезе в Европейски Съюз на 1 януари 2007 година Може би щяхте да се присъедините по-късно. Вие не осъзнавате това и го споделям с цялото си другарство към вас – очевидец съм на това с какво почитание и какъв огромен почит всички европейски водачи одобряваха Симеон. Той беше с една глава над всички.

Нашият посетител
Калин Попеску-Търичану е роден през 1952 година в Бyкурещ. Завъpшил е Техническия строителен институт в Букурещ, има магистратура по математика и информатика. Премиер е на Румъния в интервала 2004-2008 година Председател е на Национално-либералната партия в Румъния и вицепрезидент на Европейската партия на демократичните либерали. От 2014 година е ръководител на румънския Сенат, втората държавна служба.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР