Във възпоменателните церемонии днес участваха президентът и премиерът на Израел.

...
Във възпоменателните церемонии днес участваха президентът и премиерът на Израел.
Коментари Харесай

Възпоменателни церемонии и размяна на удари година след нахлуването на Хамас в Израел

Във възпоменателните церемонии през днешния ден участваха президентът и министър председателят на Израел. Наред с почитането на паметта на жертвите, израелците се включиха и в шествия с искане за незабавното освобождение на заложниците - над 100 души, които още са в плен на Хамас. От Ивицата Газа и през днешния ден полетяха ракети към Израел, а на Западния бряг избухнаха конфликти.

Сирени и минута безмълвие - по този начин в Йерусалим стартира черният за Израел седми октомври. Хиляди се включиха във възпоменателни церемонии, с цел да почетат паметта на жертвите.

Край резиденцията на премиера Бенямин Нетаняху се събраха фамилии на заложници, с искане за незабавното им освобождение.

Нетаняху и кметът на Йерусалим се включиха със запалването на свещи във формата на датата - 7 октомври и 87 - броят на починалите поданици на Йерусалим.

" Преминахме през ужасяващо кръвопролитие преди година, и се изправихме като хора, надигнахме се като лъвове ", съобщи израелският министър председател Бенямин Нетаняху.

В Тел Авив дами образуваха жива верига, още веднъж с искане за освобождение на заложниците.

С доста сълзи и обятия си спомниха трагичния ден и в Реим - кибуцът, който се намира най-близо до мястото, на което се организираше фестивалът Нова, трансформирал се в една от най-кървавите подиуми при офанзивата на Хамас преди година.

Президентът Исак Херцог взе участие в церемонията.

" Това е белег върху човечността. Това е белег върху лицето на Земята. И светът би трябвало да осъзнае и да разбере, че с цел да се промени курсът на историята, да има мир и по-добро бъдеще за района, светът би трябвало да поддържа Израел в борбата против враговете му ", добави Исак Херцог, президент на Израел.

Година по-късно Газа е в руини - няма ток, вода, лекарства.

" Много е тежко, това не е живот. Чувствам се отговорна, че тя се появи по време на война ", разяснява Рана, майка на Милана.

Рана е майка на Милана, която е на малко повече от месец. По данни на УНИЦЕФ тя е едно от 20те хиляди бебета, родени в Газа през последната година.

Хамас употребява болката на елементарните палестинци, с цел да споделя на света, че по този начин се е разкрило същинското лице на Израел.

" Историята не стартира на седми октомври - по-скоро това беше точката на шупване, която принуди нашите хора да отприщят този " Потоп Ал-Акса ". Да, през днешния ден има големи загуби, жертви, ранени и изселени от Газа, ежедневни убийства на Западния Бряг, офанзиви в Ливан, Израел удря на всички места ", сподели още Халед Мешаал, водач на Хамас в заточение.

На фона на запалени свещи и сведени глави ударите не престават. Палестински младеж почина, а 8 души са ранени при израелска офанзива против окупирания Западен бряг. Хамас нападна с ракети Тел Авив.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР