Във Варненския регион от свлачища са засегнати близо 37 000

...
Във Варненския регион от свлачища са засегнати близо 37 000
Коментари Харесай

Пари от ЕС могат да спрат 153 свлачища във Варненско

Във Варненския район от свлачища са наранени близо 37 000 декара, разгласи регионалният шеф Стоян Пасев при откриването на интернационална конференция, отдадена на битката със свлачищата и ръководството на крайбрежните зони. Форумът, събрал специалисти от Италия, Испания, Германия и България, е в границите на план "Устойчивост на системата земя-море за тактики за екотуризъм ".

Колко средства са нужни за справяне със свлачищата е неразбираемо, защото не е направено в детайли остойностяване за нито едно от тях. Ако администрацията успее да се оправи с тях, това ще даде зелена светлина за вложения в района. По думите на Пасев огромен проблем за района е и брегоукрепването.

По българското крайбрежие присъщ проблем е морската абразия, добави инж.Красимир Маринов, експерт по морска хидротехника. Той уточни, че с цел да се пристъпи към оправяне на свлачище, първо би трябвало да е ясна повода, която го е провокирала.

Българското крайбрежие е проучено напълно и, докъдето са стигнали парите, са направени проучвания, уточни Маринов и добави, че е доста добре да се види непознатият опит, само че той би трябвало да се ползва рационално, съгласно спецификата на тукашните условия.

У нас казусът е, че на относително пай бряг имаме всички видове проблеми и те са съчетани с мощни свлачищни процеси, сподели специалистът.

Проблемните места


Буните във Варненско не са ремонтирани, откогато са направени.

Местността „ Трифон Зарезан” върви към морето към този момент над 20 години без никакви укрепителни действия. Свлачището към този момент заема повърхност от близо 50 дка. Всеки месец там земята се свлича с по към 3 мм. Едва неотдавна е утвърден план за естакада, която ще "прескочи " свлачищната зона.

Панорамният път към Златни пясъци ще се възвърне, ще има паркинг и парк, само че без подсилване на свлачището.

Другото огромно свлачище сред Кранево и Златни пясъци заплашва с проваляне пътя за Дуранкулак и цялостно отделяне на курортите. За злощастие на живеещите там свлачището е на границата на две общини и две области и към този момент решение не се обрисува.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР