Във Варненска област, на 15 март, бе регистриран първия случай

...
Във Варненска област, на 15 март, бе регистриран първия случай
Коментари Харесай

Само 1 пациент с коронавирус в Инфекциозна клиника във Варна, 12 са оздравелите

Във Варненска област, на 15 март, бе регистриран първия случай на разположение с позитивна проба за COVID-19. За интервала от 15 март до 15 април, общо записаните случаи са 22 лица, при които взетите проби са с позитивен резултат за COVID-19, изследвани по методиката на PCR. - това става обявиха от РЗИ -Варна.

В Инфекциозна клиника на УМБАЛ „ Света Марина “ гр. Варна, на лекуване е един пациент, а 9 са с безсимптомно протичане и са на домашно лекуване. Поетапно, до 15 април са изписани 12 оздравели лица, с две негативни проби.

Здравните инспектори наблюдават положението на лицата, които са със наложителна 14- дневна карантина и са без персонален доктор. В осъществяване на Заповеди №РД-01-179/ 06.04.2020 година, № РД-01-199/11.04.2020 година и №РД-01-218/15.04.2020г. на Министъра на опазването на здравето, здравните инспектори направиха на отдел ДЗК са направили инспекции на 145 обекта (хипермаркети и магазини за хранителни артикули, фермерски пазар, кооперативни пазари и пазари за цветя), на територията на гр. Варна, по отношение на съблюдаване на разпоредените противоепидемични ограничения.

В един от обектите, за установено неспазване на ограниченията, неналичието на пропускателен режим и скупчване на хора, на виновното лице е формиран акт.

Във връзка с осъществяване на наложителни противоепидемични ограничения са връчени 32 наставления за осъществяване на наложителни противоепидемични ограничения на търговски обекти, заведение за бързо хранене, пазари и на транспортна компания за публичен транспорт и връчени 4 наставления за съблюдаване на 28 дневния карантинен период на сложени под карантина лица, след дехоспитализация, пребиваващи на територията на гр. Варна.

Съгласно Заповед № РД-01-45 / 03.02.2020г., действа краткотрайно звено за граничен здравен надзор на граничния контролно-пропускателен пункт на Летище Варна, като се обезпечава почасов режим на работа от чиновници на отдел „ ПЕК “ – прави се термометриране на пасажери и екипаж, попълване и събиране на формуляри от пасажерите, идващи от страни с регистрирани случаи на Коронавирус – 19 и връчване на предписния за слагане под домашна изолираност. - Съобщиха още от Здравната ревизия.

Броят на пасажерите, пристигнали във Варна от 10.04.2020г.: 177 индивида: вътрешен полет – 94 пътника; полет от Шотландия – 83 пасажера, като същите са с връчени наставления за слагане под 14- дневна домашна изолираност. В пристанищата на гр.Варна за горецитирания интервал са пристигнали 26 кораба с 443 пасажери – членове на екипажи, от тях – 75 българи, останалите под непознат байрак.

Съгласно Указания за осъществяване на граничен здравен надзор на пристанища във връзка със основаната епидемиологична конюнктура от Коронавирус 19 от 10.02.2020г., всички са показали Морска Здравна декларация, че са здрави.

С цел запазване здравето и живота на хората, за съблюдаване на обществена отдалеченост, на противоепидемичните ограничения, свързани с разпространяването на COVID-19 и попречване скупчването на хора, Директорът на РЗИ Варна издаде Заповед №РД01-72 от 11.04.2020 година, с която се не разрешава достъпът на МПС по крайбрежната алея и се прекратява визитата на хора до крайбрежните зони и плажовете на територията на Община Варна, считано от 00.00 ч. на 12.04.2020 година до второ разпореждане.

По мотив издадената заповед, в Административен съд Варна са постъпили 2 тъжби, на жители, с искане за прекъсване на постановеното авансово осъществяване на заповедта.

Предвид публичната значителност, в народен и международен мащаб на пандемията от COVID-19, за запазване живота и здравето на популацията и при неналичието на предпоставки за прекъсване предварителното и осъществяване, Административния съд оставя без почитание настояването на обжалванията.

През идните празнични и делнични дни, разпоредените забрани и ограничавания ще бъдат обект на всекидневен надзор от чиновниците на ОД на Министерство на вътрешните работи и на здравните инспектори от РЗИ Варна.

От инспекцията приканват за самообладание и съпричастност

Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР