Във Варна започва строителството на първата изцяло електрическа еко яхта.

...
Във Варна започва строителството на първата изцяло електрическа еко яхта.
Коментари Харесай

Във Варна започва строителството на първата изцяло електрическа яхта

Във Варна стартира строителството на първата напълно електрическа еко яхта . 9-метровият първообраз ще премине ходови тествания в края на годината, написа Maritime.bg.

Електрическата яхта има извънредно стилни черти и следва да даде път за серийно произвеждане на екологични плавателни съдове за дневни излети на море, в затворени водни басейни и по вътрешни водни пътища.

Главната ни цел е да създадем разпознаваема марка екологични плавателни съдове, задвижвани напълно с електричество. Дизайнът е наш, структурата е наша, строителството се реализира от нас във Варна и се надяваме в предстоящ стадий множеството съставни елементи да могат да бъдат създавани в България “, заяви управителят на корабостроителната компания Светослав Стоянов.

Проектният управител к.д.п. Андрей Станев разяснява, че реализацията на яхтата става факт с дейното присъединяване на българския морски теоретичен капацитет.

Корпусът, силовата уредба, както и винтовете, които са от основно значение при електрическите плавателни съдове, при които е значимо да се реализира минимално противодействие, към този момент са изпитани и тествани в Центъра по хидро- и аеродинамика във Варна. Мостикът също е дело на наши морски експерти и ще се създаде тук.

За положителния престой на борда подсигурява минималистичният жанр на интериора, направен от висококачествени материали. Яхтата ще бъде оборудвана със хигиеничен възел, обособена спалня, кухненски бокс, както и ще разполага с обособени релакс зони на носа и кърмата.

„ Сред най-големите плюсове на яхтата е, че тя ще се задвижва с два азипода, което подсигурява доста по-лесно маневриране и безусловно интуитивно ръководство с джойстик, а това сигурно е улеснение, което фрапантно ще улесни неквалифициран екипаж “, споделя капитан Станев.

Плавателният съд ще дава безусловно „ зелена “ самостоятелност до 4-5 часа на море при круизна скорост до 8 kn.

„ Яхтата е за искащите круиз за един ден или част от деня по вода, без безусловно да имате поради дестинация “ , коментира още Светослав Стоянов.

Плавателният съд превъзхожда съперниците си на пазара с по-ниска цена и повече съоръжение за класа си, интегрирано в напълно алуминиев корпус и структура. Яхтата ще бъде оборудвана и със слънчев покрив на надстройката, който обезпечава зареждане на акумулаторите. Интегрираните на борда електрическите мотори пък обезпечават назад зареждане на акумулаторите, когато е на котва.

„ Сега някои съставни елементи, за жалост, се обезпечават от непознати компании. Надяваме се повече български компании да бъдат включени в бъдещия индустриален цикъл, което би ни разрешило фрапантно усъвършенстването на цената при серийното произвеждане “, декларира Стоянов.

Първата българска напълно електрическа яхта има оптималната дължина от 9 метра .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР