Във Варна за седми път граждани протестираха срещу изсичането на

...
Във Варна за седми път граждани протестираха срещу изсичането на
Коментари Харесай

Седми протест във Варна срещу изсичането на гората в Коджа тепе

Във Варна за седми път жители стачкуваха против изсичането на гората в местността Коджа тепе. В началото на годината стана ясно, че на мястото се планува създаване на жилищен комплекс. Според вложителя са спазени всички условия. Според протестиращите обаче, се изсича гора, залесена със защитна цел, по тази причина те внесоха тъжба в Окръжната прокуратура.

В частния терен в местността Коджа тепе към този момент са изсечени 4 декара 50-годишна борова гора, планувана е сеч на още най-малко 16 декара. Протестиращите са безапелационни.

Искаме да спре изсичането на боровата гора, която е защитна и която е залесена в местността Коджа тепе, за запазване на региона освен на Виница, а и дерето, което води надолу към Евксиноград, от свлачища и от потоп, съобщи Марияна Неделчева.

Според протестиращите има задоволително данни, че гората е защитна. Те желаят прокуратурата да удостовери това и да посочи разминаванията в документите по случая.

Да не изсичаме гората, дано да се обясни всичко, да се задълбае дълбоко, има толкоз доста фрапиращи несъответствия от другите институции, счита Стоян Димитров, член на Инициативния комитет.

Гората на Коджа тепе е залесена след огромно наводняване през 1951 година Според локалните изсичането й ще докара до повторение на нещастието от Аспарухово. Срокът за отговор по тяхната тъжба изтича на 15 май.

Автор: Светлана Ганчева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР