Във Варна стартира проект Младите и кварталът“ за въвличане на

...
Във Варна стартира проект Младите и кварталът“ за въвличане на
Коментари Харесай

Във Варна стартира проект Младите и кварталът

Във Варна започва план " Младите и кварталът “ за замесване на локалните общности в опазването, поддържането и развиването на околната среда там, където живеят. Проектът ще се осъществя в карето на пазара за цветя на бул. " Чаталджа “, където се намират и уредниците – Обществен Център за Околна Среда и Устойчиво Развитие (ОЦОСУР).

Целта на плана е да въвлече младежите от регион Чаталджа във философията на шерването в градска среда и да ги ангажира с развиването на личния квартал – шерването на общо пространство, запаси, среда, отговорност, време, хрумвания, ползи и действия.

Проектът ще има два съществени типа действия, които да ангажират младите в мечтаната посока – от една страна, идейни срещи за разбор, обмисляне и създаване на хрумвания за кварталната среда, нейното запазване и развиване, в това число и образуване на квартално събитие, а от друга – тематични полемики, прожекции на филми и практични работилници за запазване на околната среда в градски пространства, които ще построяват в младежите екологични умения за запазване на кварталната среда. Всички тези действия ще събират участниците дружно, с цел да ги учат на практика на културата на шерване посредством познания, умения и хрумвания. Основна част от дейностите ще се организират в Място за срещи и хрумвания " Кубрик “, където е позициониран офисът на ОЦОСУР (на ул. " Сава Радулов “ №14 в региона на пазара на цветята на Чаталджа), а останалата част ще се проведат навън в квартала и в еко-лагера на ОЦОСУР в с. Езерец.

Първото събитие по плана е на 14 август и ще бъде среща полемика на тематика “Битовата химия – до какъв брой е нездравословна за нас и дома ни и можем ли да си произведем домашна и безвредна “.

В края на плана младежите ще генерират серия от хрумвания за интервенция в градската среда на техния квартал за неговото запазване и облагородяване, посредством разпространение културата на шерване – на пространства, хрумвания и действия. ОЦОСУР ще поддържа създаването и реализирането на тези хрумвания като планове, които да търсят поддръжка за реализирането си като следващи действия посредством финансиращи стратегии и поддръжка от локалния бизнес.

Културата на шерване изпод нагоре (инициативите за шерване се предизвикват от самите жители и се постановат като просвета в общността) става все по-популярна в огромните европейски градове. Самата просвета на шерване в градовете не е нова, само че философията ѝ се е трансформирала във времето. Усещането за общественост към този момент не е движеща мощ в градския живот, а световните и локалните полемики в този момент се концентрират върху процеса по шерване като нова градска просвета, нужна да ни помогне в оправянето с изчезващите запаси, замърсяването на въздуха и икономическата рецесия. Днес градовете се срещат с проблеми като неналичието на съществени запаси и повишението на икономическото неравноправие, от една страна, а от друга – с препълването с отпадък и разнообразни боклуци. Поради това, концепцията за шерването се е трансформирала в основна за оправянето с тези провокации.

Популярността на самодейностите, които се концентрират върху използването на разнообразни способи за шерване, пораства от ден на ден измежду младежите в градовете. Младежите се учат да споделят своето време, запаси, умения, пристрастености и ползи. Споделени работни места, комунални градини, споделени имоти, гаражни разпродажби, битпазари, кооперативи, градски споделени колелета и споделени обеди със съседите, всичко това удостоверява обстоятелството, че шерването е разрастваща се стопанска система и просвета, само че и действителност, която пасва по натурален метод на природата на младите, заради потребността да вършат нещо дружно.

" Младите и кварталът “ се концентрира върху смяна на отношението на младежите в регион Чаталджа към личния им квартал и живота в него, като им сътвори чувството за еднаквост, благосъстоятелност и ангажираност към кварталната среда – както към опазването ѝ, по този начин и към нейното развиване и основаване на взаимно общуване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР