Във Варна превърнаха брадвата в шамар и запалиха цяла България.

...
Във Варна превърнаха брадвата в шамар и запалиха цяла България.
Коментари Харесай

Как във Варна превърнаха брадвата в шамар

Във Варна трансфораха брадвата в пестник и възпламениха цяла България. И това стана след думите на народен представител и водач на политическа партия.

Тези дни на профила си във Facebook Костадин Костадинов описа за преживелица с неговия наследник.

В учебното заведение, където учи, наследникът му събирал подписи за референдума, иницииран от партията на татко му, отнасящ се за запазването на лв..

"...Последна година е, пълновръстен, и за няколко дни събира съвсем 60 подписа от негови съученици. Твърди, че доста повече желаят да се разпишат, само че за жалост нямат навършени 18 години. Преди два дни обаче се разиграва следната преживелица.

Едно момче идва да вземе празни бланки от сина ми, с цел да събере в неговия клас. След малко обаче идва различен, оказал се бабаита на съответния клас, и пита сина ми дали той раздава бланките. След като получава одобрителен отговор, начинаещия евроатлантик къса демонстративно бланката и споделя - " ето какво мисля за вашата подписка ". Моето момче умерено му споделя, че в този момент има два избора - или да отиде и да принтира за наказване 30 празни бланки на мястото на скъсаната, или да изяде балтиите (шамари, на варненски:). Евробабаита отхвърля и двете, вследствие на което изяжда шамарите:)...

Това е част от обявата на Костадинов във Facebook. В случая няма да разясняваме, дали това е принуждение в учебно заведение или политическа пропаганда от възпитаник. Самият Костадинов към този момент изясни, че е нямало принуждение, а единствено замяна на думи и даже шеговито предложи на публицисти, да напишат че в него миг са участвали специфични елементи на Путин.

Една обаче на пръв взор маловажна тематика изплува около тези трудове. А точно позабравената дума балтия - само число, и балтии - множествено число.

Самият Костадинов я преведе като плесници на варненски.

Думата балтия, обаче е синоним на секира.

Във Варна сегашните набори на Костадинов, когато са били възпитаници, използваха заплашителното изречение: Ще ти ударя балтията.

Това е същото като: Ще те подсека.

Има общо с секира, топор, брадва, само че не и с пестник.

Поне едно завоюва целокупния български народ от тази преживелица - научи, че съществува думата балтия. Въпреки че преводът от страна на Костадинов не бе верен, то най-малко този израз се завъртя и ще се върти в пространството. Като доста други думи, които значат едно, само че в разговорната тирада се използват с неверно значение. Но това е към този момент друга тематика.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР