Във Варна функционира една от най-модерните системи за събиране на

...
Във Варна функционира една от най-модерните системи за събиране на
Коментари Харесай

Иновативни контейнери за боклук поставиха във Варна - капакът се отваря с педал

Във Варна действа една от най-модерните системи за събиране на битови боклуци. Тя е новаторска и се вкарва поетапно в цялата страна, само че пък към този момент работи сполучливо в градове като Париж, Барселона, Истанбул, че и в Рио де Жанейро.

От няколко месеца варненци употребяват нови контейнери за смесени битови боклуци. Около тях е относително по-чисто, тъй като капакът се отваря с педал, след което автоматизирано се затваря. Така отпадъците не се разпиляват от вятъра и не се разнасят от животните.

" Не се позволяват течове от тези контейнери, защото имат спомагателни съоръжения изпод, където се събира инфилтрата”, сподели екологът Ивелина Петкова.

До този миг във Варна има сложени близо 200 нови контейнера, а до една година би трябвало в целия град да има единствено такива съдове. Всеки от тях е с сензор, който подава сигнал до оператора, когато над 70% от него се изпълни с боклуци. Изпразването на съдовете за боклук е напълно автоматизирано. Това става с новите камиони, които са с електронно съоръжение и се обслужват от един човек.

С въвеждането на новата система полека-лека ще изчезнат шумните камиони, по-малко ще са служащите с оранжеви жилетки, които да бутат контейнерите. Надеждата на варненци е с новата софтуерна система за боклуци да изчезне и неприятната миризма. Но колкото и да е съвременна и съвършена тя, първо ние би трябвало да ъпдейтнем хардуера си - да се научим да пазим чисто и след това да разчитаме на модерните машини.

Вижте повече във видеото

Репортер: Нивелина Няголова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР