Във “Шекспир като улично куче изпъкват много обещаващи млади таланти

...
Във “Шекспир като улично куче изпъкват много обещаващи млади таланти
Коментари Харесай

Броени дни до ”Шекспир като улично куче”! Какво все още не знаем за филма?

Във “Шекспир като улично куче ” изпъкват доста обещаващи млади гении като Елеонора Иванова,  Васил Илиев и Владислав Стоименов , които дебютират в игралното кино, споделя режисьорът на кино лентата Валери Йорданов.

“Елеонора я открих безусловно пет дни преди началото на фотосите. Бях изпаднал в огромен стрес, защото още не бях съумял да намеря момичето, което да се впише в тази роля. Тя се оправи ужасно, без кой знае каква подготовка, ние нямахме време да работим доста дълго време с нея. "

.

И за тримата това е дебют в киното, Васил и Владислав също се оправиха брилянтно и това ще го видят и феновете. С тях имахме и повече време за подготовка, започнаха тренировки по бокс, запознавахме ги с места, каквито не са срещали, тъй като те са интелигентни момчета, израснали по-интелектуално.

.

В един миг станаха едно към едно с героите си - улични, симпатични млади кучета, които преследват своята плячка, цел ”, споделя Йорданов.

.

Зад камерата стои Борис Славков, а продуцент - " Чучков брадърс " ( " Тилт ", 2011) и " 18 % сиво " (2020). Във кино лентата няма CGI резултати, всички образни качества произлизат от майсторската ръка на Славков и от кондицията на целия екип, на художника Ванина Генова.

.

Другото, което може да ни изненада е, че съвсем целият филм е сниман на One Shot (един кадър), без да се постановат повторения. 

.

Валери споделя, че цялата продукция е трябвало да бъде снимана за 29 дни, само че в последния миг се е оказало, че средствата са стигнали за 24. 

“Всеки ден заснемахме всичко, което е планувано час или два по-рано. Продуцентите се чудеха какво става, а аз им споделях, че имаме всичко, което ни би трябвало ".

.

Основната музика във кино лентата е дело на Калин Николов, който е композитор и на “Дзифт ”, той се слави с доста театрални награди и номинации. 

‘Това е един извънреден композитор. Единственото, което му споделих, беше: “Искам да е горещо! Да припомня, че сме някъде в Южна Америка, само че да не се знае къде тъкмо. Той направи схватлив саундтрак, с впечатляваща музика вътре. ”

“Има и малко класическа музика във кино лентата, която е изпълнена от композитора Виктор Чучков-старши, както и едно ужасно парче на бандата No More Many More, което да послужи за финала ”, изясни Йорданов.


 

“Много желая да им кажа едно огромно благодаря. Те доста харесаха кино лентата, Методи (вокалът на групата, бел. ред.) го гледа в недовършен вид и след ден, два ми се обади и сподели: “Парчето е готово ", добави още той.

 



 

Не бива да пропущаме и парчето на Нено Илиев и Roma Neno Project , което е на ромски език. Като го чух и си помислих, че парчето е писано тъкмо за този филм. Според мен скоро ще бъде огромен шлагер ", сподели Валери Йорданов.

 



 

" Предизвикателствата, пред които се изправят младежите от кино лентата са много по-различни от тези, с които се сблъскват днешните генерации, просто времената са разнообразни ", твърди режисьорът на " Шекспир като улично куче ".


“Има много екшън, разнообразни неща, които ги тормозят и стопират, събитията не се управляват от тях, само че те все пак се пробват да не престават и да са спечелили, несъмнено. Има една различна борба сред актьорското майсторство и интелектуалността против улицата и нейните закони ”.

“Много е мъчно човек, който се интересува от изкуство, това го влече и добре да плува в него, да резервира това си качество, живеейки в по толкоз жесток, напряко престъпен метод на живот ”, сподели Йорданов.

.

Според него събитията, пред които са изправени днешните генерации, са още по-плашещи, защото преди време, какъв брой и да е било мъчно, всичко е било " по-чисто ". 

“Тогава имахме време да работим от доста рано, от по-малки, в този момент примерно е нелегално. Имахме право да работим за прехраната си и аз съм правил от 13-годишна възраст. Същевременно, когато имаше груба обстановка на улицата, тя се случваше за момента, тук и в този момент. След това нещата се преодоляваха и преосмисляха сред враговете ".

 

" По това време, когато имахме някакъв зложелател против себе си, имаше съответни правила и ние ги знаехме. Може не постоянно да са работили, само че ги знаехме. Сега светът е досто по-жесток, и политически и стопански има трудбалогика. Можеш да получиш удар отвред, даже и от близки хора. Колкото и песимистично да звучи, хората сме станали по-тихи, което е рисково. "

“Много се надявам днешните младежи да имат силата, интелекта и интуицията да могат да продължат. Същевременно ми се желае да придобият и повече храброст, тъй като все по-често срещам опасения, които им пречат да развият някои свои качества. Не можем да живеем с опасения. Стискам палци днешните генерации да са малко по-безумни, по-диви, каквито са и героите на “Шекспир като улично куче ”,  показа режисьорът на кино лентата. 

Споменавайки поколенията обаче, филмът не ни споделя изрично в коя година се развива действието и в случай че не се говореше на български нямаше да се разбере в коя страна се развива то. 

 

.

“На представянето на сюжета в Кан, преди 6-7 години, френски продуценти желаеха да го купят и да го снимат там, тъй като историята може да се случи и на запад и на изток и във Африка даже. В случая тя се развива тук и в този момент без да се споделя коя е годината това е може би една от хубавите подправки на кино лентата ”, показа Йорданов.

Прототипът на един от основните герои - Чаво е въодушевен от действителен човек, който към този момент не е сред живите.

.

“Това е човек, на който държа доста и си бях заречен, че ще направя нещо, за му кажа " благодаря ", въпреки и в друго измерение. Идеята за този сюжет съществуваше още преди да напиша “Кецове ”. Захари Бахаров прави страхотна роля вътре, както и всички професионални и непрофесионални артисти. Във кино лентата вземат участие доста каскадьори, хора, които познавам от живота и улицата. Снимахме бързо и плътно и на никое място няма фалш ”, сподели Валери Йорданов. 

 

Като човек на планината, който тръгвайки да се изкачва нагоре, не знае дали няма да го настигне дъжд или сняг или ще стъпи на погрешно, Валери споделя, че няма съответни упования за кино лентата.

.

‘Просто виждам нещата да са същински. Много хора, които го гледаха на фестивала " Синелибри " и във Варна споделиха, че желаят да го гледат отново. Надявам се, че някой ден, някой юноша ще си каже: “навремето имаше един доста готин филм ” и ще си го потърси още веднъж. "

“Понякога филми или музикални творби, картини, които съм виждал, са ме карали на по-късен стадий, занимавайки се с това, да върша значими избори или да промнеям свои решения и възгледи. Да сменя посоката на търсене в избран миг. Мисля, че този филм носи подобен потенциал и колкото  и да е нападателен, той води и други размишления. ”

 

“Самият факт, че и в най-големите подиуми с екшъни, които текат, редом с актьорско съревнование, в което звучат Шекспировите текстове, а те са написани преди повече от 400 години и са безусловно годни през днешния ден. Получава се доста добър “джем сешън ”.

.

Валери споделя, че не се плаши от критиците , в противен случай, за него е най-важно филмът да предизвика размишления. 

“Това, че сме сериозни ни е помогнало да оцелеем, особено на нас българите. Колкото и от време на време човек да прекалява с рецензиите си, това значи, че  той търси истината. Така че в това няма нищо притеснително. Ако искахме единствено да си ръкопляскаме, можехме да го създадем, само че аз не одобрявам този вид хора, пък и ние българите не сме от това тесто. "

“Шекспир като улично куче ” печели шест награди на 40-ия юбилеен фестивал на българския игрален филм " Златна роза ". Награда за постановка, за сюжет, за най-хубав филм съгласно Младежкото жури, премия на Съюза на българските кино дейци и оценката на град Варна. С огромен боязън чакаме да го забележим в киносалоните на 3 февруари.

 

Констанца Илиева

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР