Във Фукушима Дайичи извеждането от експлоатация на ядрената централа е много по-голямо предизвикателство от изпускането на вода

...
За разбитата ядрена централа Фукушима Даичи, управлението на непрекъснато нарастващия
Коментари Харесай

За разбитата ядрена централа Фукушима Даичи, управлението на непрекъснато нарастващия обем радиоактивни отпадъчни води, съхранявани в повече от 1000 танка представляват риск за безопасността и бреме след срива през март 2011 г.

От МАРИ ЯМАГУЧИ Associated Press, 26 август 2023 г., 22:47 ч.

ФУТАБА, Япония -- За разрушената ядрена централа Fukushima Daiichi управлението на непрекъснато нарастващия обем радиоактивни отпадъчни води, съдържащи се в повече от 1000 резервоара, беше риск за безопасността и бреме след срива през март 2011 г. Пускането й бележи крайъгълен камък за извеждането от експлоатация, което се очаква да отнеме десетилетия.

Но това е само началото на предстоящите предизвикателства, като например отстраняването на фатално радиоактивните остатъци от разтопено гориво, които остават в трите повредени реактора , трудна задача, ако някога бъде изпълнена.

Ето поглед върху това, което се случва с извеждането от експлоатация на централата:

КАКВО СЕ СЛУЧИ ВЪВ ФУКУШИМА ДАЙИЧИ?

Трус с магнитуд 9,0 по Рихтер на 11 март 2011 г. предизвика масивно цунами, което разруши електрозахранването и охладителните системи на централата, причинявайки стопяване на три реактора и изхвърляне на големи количества радиация. Силно замърсената охлаждаща вода, приложена към повредените реактори, е изтичала непрекъснато в мазетата на сградата и се е смесвала с подпочвените води. Водата се събира и пречиства. След това част се рециклира като охлаждаща вода за разтопено гориво, докато останалата част се съхранява в резервоари, които покриват голяма част от централата.

ЗАЩО ДА ИЗПУСКАМЕ ВОДАТА?

Фукушима Даичи се бори да се справи със замърсената вода след бедствието през 2011 г. Правителството и операторът на централата, Tokyo Electric Power Company Holdings, казват, че резервоарите трябва да бъдат премахнати, за да направят място за съоръжения, необходими за извеждане от експлоатация на централата, като например място за съхранение на остатъци от разтопено гориво и други силно замърсени отпадъци.

ИЗПУСКАНЕТО НА ОТПАДЪЧНИТЕ ВОДИ ЩЕ ИЗТЛАСНЕ ИЗВОДА ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ?

Не веднага, защото изпускането на вода е бавно и извеждането от експлоатация прави малко прогрес. TEPCO казва, че планира да пусне 31 200 тона пречистена вода до края на март 2024 г., което ще изпразни само 10 резервоара от 1000 поради продължаващото производство на отпадъчни води в завода.

Темпото по-късно ще се ускори и около 1/3 от резервоарите ще бъдат премахнати през следващите 10 години, освобождавайки място за извеждане от експлоатация на централата, каза TEPCO изпълнителен директор Junichi Matsumoto, който отговаря за изпускането на пречистена вода. Той казва, че водата ще бъде освободена постепенно в продължение на 30 години, но докато разтопеното гориво остава в реакторите, то изисква охлаждаща вода, което създава повече отпадъчни води.

Изпразнените резервоари също трябва да бъдат бракувани за съхранение. Силно радиоактивната утайка, страничен продукт от филтрирането в машината за пречистване, също е проблем.

КАКВИ ПРЕДСТАВЯТ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА?

Около 880 тона смъртоносно радиоактивно разтопено ядрено гориво остават вътре в реакторите. Роботизираните сонди предоставиха известна информация, но състоянието на разтопените отломки остава до голяма степен неизвестно.

По-рано тази година подводно превозно средство с дистанционно управление успешно взе малка проба от вътрешността Реакторът на блок 1 — само една лъжица от разтопеното гориво в трите реактора. Това е 10 пъти повече от количеството повредено гориво, отстранено при почистването на Three Mile Island след частичното му топене на ядрото през 1979 г.

Пробно отстраняване на разтопени отломки с помощта на гигантски робот с дистанционно управление ще започне в блок 2 по-късно тази година след почти двегодишно закъснение. Отстраняването на отработеното гориво от охладителния басейн на реактора на блок 1 трябва да започне през 2027 г. след 10-годишно забавяне. След като цялото отработено гориво бъде премахнато, през 2031 г. фокусът ще се насочи към изваждането на разтопени отломки от реакторите. Но методите за отстраняване на отломките за два други реактора не са решени.

Мацумото казва, че „техническата трудност, свързана с извеждането от експлоатация, е много по-голяма“ от изпускането на вода и включва по-високи рискове от експозиции на работниците в централата за отстраняване на отработено гориво или разтопено гориво.< /p>

„Мерките за намаляване на рисковете от излагане на радиация от работниците в централата ще бъдат все по-трудни“, каза Мацумото. „Намаляването на рисковете от облъчване е основата за постигане както на възстановяване, така и на извеждане от експлоатация на Фукушима.“

КОЛКО СИЛНО БЯХА ПОВРЕДЕНИ РЕАКТОРИТЕ?

Вътре в най-тежко пострадалия блок 1 по-голямата част от ядрото на реактора му се разтопи и падна на дъното на камерата за първично задържане и вероятно по-нататък в бетонното мазе. Роботизирана сонда, изпратена вътре в камерата за първично задържане на блок 1, установи, че неговият пиедестал - основната носеща конструкция директно под сърцевината му - е значително повреден.

По-голямата част от дебелия бетонен екстериор липсваше, излагайки вътрешната стоманена армировка и ядрените регулатори поискаха от TEPCO да направи оценка на риска.

МОЖЕ ЛИ ИЗВЕЖДАНЕТО ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ ДА ПРИКЛЮЧИ ДО 2051 Г. КАКТО Е ПЛАНИРАНО?

Правителството се придържа към първоначалната си цел от 30 до 40 години за завършване извеждането от експлоатация, без да се дефинира какво означава това.

Прекалено амбициозният график може да доведе до ненужно облъчване на работниците в централата и прекомерни щети за околната среда. Някои експерти казват, че би било невъзможно да се премахнат всички остатъци от разтопено гориво до 2051 г. и ще са необходими 50-100 години, ако изобщо бъде постигнато.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР