Във френския град Нант вече е факт първата принтирана къща.

...
Във френския град Нант вече е факт първата принтирана къща.
Коментари Харесай

Първата 3D принтирана къща се намира във френския град Нант

Във френския град Нант към този момент е реалност първата " принтирана " къща. Според основателите ѝ е това огромна крачка напред по-отношение на „ зеленото “ строителство. То комбинира потреблението на нови и щадящи природата технологии.

Всичко стартира със специфичен робот-принтер. Той построява или още принтира стените на плана със специфичен полимер. А планът е първият обществен дом, издигнат благодарение на напредничавата технология. Инициативата е на екип от университета в Нант.

След построяването на основата стартира принтирането. Реално този дом няма ъгли, създава се куха обвивка от полимер, която се запълва с бетон. С построяването се прави и външната и вътрешната изолираност, което прави къщата допустимо най-екологична.
Беноа Фюре, Нантски университет: При принтирането се употребява малко материал, освен това не се създава никакъв боклук. Няма спор, че технологията е чиста, няма отпадък - а това е значимо. Смело можем да кажем, че материалът е доста добър, тъй като един път положен, доста добре изолира къщата и я прави енергийно ефикасна.
Принтираната къща ще бъде дадена на семейство, което се нуждае от обществено жилище, като критериите няма да са по-различни в сравнение с при приемането на дом, издигнат по стандартния метод. Очаква се първите наематели да се настанят през юни. Футуристичният дом има 5 стаи и набор от датчици - за качество на въздуха, за мокрота, температура.

Това ще разрешава здравословен метод на живот, а и опция за икономисване на сила и и икономии от това. Общината в Нант работи върху план, който включва построяването нацяло населено място с принтирани къщи, като те ще бъдат разнообразни като форма и размер. Комплексът ще включва и административна постройка с размер 350 квадратни метра. Примера на Нант ще бъде последван в още няколко френски района.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР