Във Франция от следващата година официално се забранява една от

...
Във Франция от следващата година официално се забранява една от
Коментари Харесай

Внимавайте за този надпис върху пакетираните храни

Във Франция от идната година публично се не разрешава една от най-популярните хранителни добавки E171. Предполага се, че има канцерогенен резултат. Как по този начин, откакто непрекъснато ни убеждават, че всички тези добавки към храните са минали нужните проби и са безусловно безвредни?

Относно тази добавка, която се считаше за безвредна дълго време, през 2016 година излезе изследване, съгласно което прибавянето й към храната на плъхове след 100 дни води до предракови промени в червата при 40% от лабораторните животни. Този висок % разтревожи учените.

Тя се съдържа в сладкарски артикули, пасти за зъби, козметика и медикаменти

Под прицел е целият организъм

Френската национална организация ANSES, която се занимава с сигурността на храните, наред с други неща, стартира да учи всичко, което е известно до момента за тази добавка. Оказва се, че тя поврежда и червата, като разрешава на нездравословните бактерии, които живеят в тях, да обхванат в организма ни. А въпреки това, това нарушава усвояването на питателните субстанции. Освен това изследванията демонстрират, че тази добавка може да бъде рискова за черния дроб, бъбреците и мозъка, далака, сърцето и белите дробове. Прониквайки в тези органи, тя се натрупва в тях и има отровен резултат.

Експертите на ANSES, които са прегледали деликатно резултатите от всички тези изследвания, публично оповестили, че добавката не е безвредна, както и, че при нея към този момент даже не е допустимо да се откри безвредно равнище на ползване. Освен това, има доста проучвания, които демонстрират особената заплаха от добавката, в случай че я вдишаме. В този случай тя способства за развиването на рак на белия дроб.



Тази добавка е съвсем на всички места

Другите названия на добавката Е171 са титанов диоксид, диоксид на титана, TiO2. Всички тези обозначения могат да бъдат открити в голяма част от храните, в случай че решите да прочетете състава им. Бонбони, дражета, глазури и други бели сладкарски произведения с доста висока възможност съдържат Е171. Същото се отнася и за дъвките и белите насипни (прахообразни) артикули, както и за всички типове украшения, употребявани за накичване на торти, сладкиши, кифлички и други Но титановият диоксид участва в състава и на доста други артикули.

Например, в случай че прочетете състава на вашата паста за зъби, ще го намерите там съвсем сигурно - титановият диоксид й придава белия цвят. Като оцветител тя се употребява и в производството на медикаменти (в този случай не постоянно се показва наличието й), козметика, хигиенични артикули. Ако вземете парче бял сапун, тогава с възможност повече от 90% в състава му ще откриете съставния елемент Cl 77891 - по този начин нормално се отбелязва оцветителят на титановия диоксид в състава на козметични и хигиенични артикули.

Боите за коса, слънцезащитните артикули и други козметични артикули също постоянно съдържат титанов диоксид. Много такива артикули се създават под формата на спрейове. И това е изключително неприятно, тъй като при пръскането им е доста елементарно да се вдиша тази добавка. Може да се откри и в магазините за хардуер и на строителните пазари. Тук тя се продава като бял исполин - известната бяла багра. Като багрило и пълнител титановият диоксид се употребява в производството на гуми, пластмаси, хартия, бои и лакове.

Принципът на “неуловимия Джо ”

Защо толкоз дълго употребяваните добавки, считани за безвредни, внезапно станаха рискови? Всичко опира до правилото на “неуловимия Джо ” - не се търси интензивно вредата за здравето от използването на титанов диоксид, защото по своите качества дава отговор на критериите за безвредни субстанции. Това вещество е било неразтворимо и затова, не се е абсорбирало в червата и не е прекосявало през храносмилателния тракт. И каква е вредата му в този случай? Никаква.

Но когато наночастиците станаха мейнстрийм в науката (б.р. преобладаващо усещане и схващане в дадена област), погледът към титановия диоксид се промени. Факт е, че забележителна част от титановия диоксид е показана от наночастици, те по този начин и се отбелязват - TiO2-NP (NP е британското редуциране за наночастици). Това е особено свойство на веществата, те се образуват в процеса на приемането им от съдържащи исполин руди.

Когато размерът е от голяма важност

Но наночастиците не би трябвало да се разтварят, те проникват в човешките тъкани не под формата на разтвори, а по друг метод. Всичко това се дължи на обстоятелството, че имат напълно дребни размери. Тези наночастици проникват през стената на храносмилателния тракт, през кожата, белите дробове и също така попадат в нашето тяло през разнообразни органи и тъкани. Следователно и други добавки от наночастици могат да бъдат рискови, освен E171. Френски специалисти от ANSES имат намерение да проучат други вероятни наночастици в питателните добавки и в нашето хранене като цяло.

Ето някои по-пикантни елементи от абсурда с хранителния диоксид. Първоначално той завладява освен Франция, само че и целия Европейски съюз, където даже желаят да вкарат предизвестие за риска от канцерогенност на това съединяване във всички спрейове, които го съдържат.

Но лобисти на производителите доста бързо се включиха, даже Доналд Тръмп направи тирада в тяхна отбрана и както нормално се случва, Европа отстъпи, (но Франция се опълчи на настояванията й). От къде идва такова мощно лоби за някаква си добавка? Световното произвеждане на титановия диоксид се прави оценка на 13 милиарда щатски $. И по тази причина още дълго време ще би трябвало да ядем артикули с Е171, както и да си мием зъбите с паста за зъби, а ръцете - със сапун, съдържащ Cl 77891.

Над бариерите

Те проникват през плацентарната преграда сред майката и плода, увреждайки нероденото дете. В опит върху мишки било потвърдено по какъв начин наночастиците се натрупват в клетките на чревната лигавица, като първо провокират инфектиране и по-късно се трансформират в предракови кафези. Важно е да подчертаем, че това може да се случи и без да използваме “конски ” дози Е171. Рискът е сравним с дозите, които получаваме с прибавянето на Е171 към храната ни. Учени от Института по биология и биофизика безапелационно потвърдили по какъв начин наночастици от титанов диоксид попадат в мозъка и го унищожават.

Проблемът с E171 би трябвало да бъде решен. Струва си да се откажем от белоснежния цвят на продуктите. Дали химическите компании, произвеждащи добавката, ще го създадат? Това не е въпрос на съвест, а на пари. Но не е ли здравето по-скъпо от бизнеса?

Източник: здраве.то
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР